ŽIČARA DUBROVNIK

Za tri i pol minute do vrha Srđa

29.06.2012 u 11:18

Bionic
Reading

Prošle godine su posjetitelji Tripadvisora, popularnog internetskog portala specijaliziranog za putovanja, vožnju obnovljenom žičarom u Dubrovniku proglasili trećom najvećom atrakcijom u tom gradu

Nakon obilaska impresivnih dubrovačkih gradskih zidina dugih ukupno 1940 metara i šetnje jedinstvenim Stradunom posebna atrakcija je vožnja i otvoren pogled sa Srđa na povijesnu jezgru grada, okolicu i veći dio južnog Jadrana.

Žičara u Dubrovniku ponovo je obnovljena i otvorena u srpnju 2010. godine. Tvrtka Excelsa nekretnine, članica Lukšić grupe, u taj je projekt uložila pet milijuna eura. Žičara koja spaja širi centar grada iznad sjevernih vrata s vrhom Srđa već je prve godine, a posebno prošle, bila pravi hit među turistima. Mada tvrtka Excelsa dosadašnje podatke drži kao poslovnu tajnu, nema dvojbe da je ove godine žičara izuzetno popularna među turistima.

Od početne postaje u gradu, Ploče, do vrha Srđa na nadmorskoj visini od 415 metara vožnja traje oko tri i pol minute. Karte se prodaju po cijeni od 10 eura ili 75 kuna. Dvije kabine polaze svakih pola sata cijelog dana i kreću istovremeno. U slučaju velike gužve, posebno u jutarnjim satima i oko podneva, polazi se svakih deset minuta.

Kapacitet kabine je 31 osoba, što je dvostruko više od kapaciteta stare dubrovačke žičare. Ta je žičara otvorena 1969. godine, ali je bila uništena u ratu 1991, kada su u napadu s neprijateljskih položaja direktno gađane kabine i postrojenja. Obnovu žičare, gradnju postrojenja i gondola izvela je specijalizirana švicarska tvrtka Garaventa koja vrši i nadzor preko računalnog sustava direktno iz Švicarske.

Sada se na vrhu Srđa nude i dodatni sadržaji pa se uz jedinstven pogled koji ostavlja bez daha na njemu može popiti kava te pojesti kolač u kafiću koji zapravo lebdi nad Dubrovnikom. Na vrhu Srđa je i kvalitetna prodavaonica suvenira, a u obližnjoj utvrdi Imperial može se razgledati Muzej Domovinskog rata. Utvrda i muzej su simbol obrane grada u posljednjem ratu i turisti pokazuju izniman interes za nedavna ratna zbivanja na tom području. U blizini je i golem križ koji se vidi danju i noću sa Straduna.

Ova atrakcija još je jedan kvalitetan iskorak u dinamičnoj ponudi sadržaja i velik broj gostiju sada ima priliku vidjeti vizuru grada s kojom se ništa ne može usporediti, pogled sa Srđa. To su prepoznale i turističke agencije koje su s vlasnicima žičare ugovorile organizirane posjete, primjerice za brojne turiste s brodova na kružnim putovanjima. Srđ posjećuje i velik broj hotelskih gostiju i izletnika koji svakodnevno dolaze u Dubrovnik. Pogled s vrha Srđa na grad i južnu Dalmaciju, od Cavtata do Pelješca, na otoke Lokrum i Elafite, ali i na plato prema unutrašnjosti, neponovljivo je iskustvo.