ŠEF EU PARLAMENTA

'Za slobodu medija treba se boriti svaki dan'

03.05.2012 u 18:33

Bionic
Reading

Dužnosnici Europske unije istaknuli su u četvrtak u povodu Svjetskog dana slobode medija da se ta sloboda nikada ne može postići jednom za svagda i da se za nju treba boriti svaki dan

'Sloboda medija se ne postiže jednom za svagda, to je nešto što treba njegovati i za što se treba boriti svaki dan. Prijetnje toj krhkoj slobodi nikada ne nestaju, samo postaju suptilnije, stoga je potraban jači oprez civilnog društva i zdraviji regulatorni okvir kako bi se sačuvao pristup informacijama i pluralizam', istaknuo je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz

'Braneći slobodu medija u svijetu, moramo biti nepokolebljivi u obrani najviših standarda kod kuće, uvijek odbacujući političku kontrolu u medijskom sektoru, medijske monopole i sve oblike zastrašivanja novinara', dodao je u svom priopćenju Martin Schulz.

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku Catherine Ashton pozvala je u ime Europske unije sve države da osiguraju slobodu medija.

'Europska unija poziva sve države da zajamče sigurnost novinara i omoguće im da obavljaju svoju ulogu izvještavanja i komentiranja događaja neovisno i bez straha od nasilja i optuživanja', rekla je Ashton.

Istodobno, bruxelleski dopisnici su kritizirali europske institucije što pristaju na zahtjeve kineskih i ruskih dužnosnika, koji prilikom posjeta Bruxellesu, izbjegavaju izići pred novinare ili traže da se određenim novinarima onemogući dolazak na konferencije za novinare.

Freedom House je danas izvijestio da Rusija i Kina kontroliraju medije sprječavanjem kritika protiv vlade i zatvaranjem redakcija. Nažalost, europske institucije su posljednjih godina na neki način pristajale na to, kada su dopuštale da kineske i ruske vlasti diktiraju tko može sudjelovati na konferenciji za novinare ili hoće li se novinska konferencija uopće održati', rekla je predsjednica Udruge stranih dopisnika Ann Cahill u izjavi koju je u četvrtak pročitala na redovitoj konferenciji za novinare Europske komisije.

Zamjenik kineskog premijera i vjerojatno budući premijer Li Keqiang sastao se u četvrtak s najvišim europskim dužnosnicima u Bruxellesu, a nakon sastanaka nije održana nijedna konferencija za novinare. Glasnogovornica Komisije Pia Ahrenkilde Hansen nevoljko je priznala da je Komisija predlagala izlazak pred novinare, ali da kineska strana nije prihvatila taj prijedlog.

Prošle godine tijekom posjeta tadašnjeg ruskog premijera Vladimira Putina, nekoliko ruskih novinara sa sjedištem u Bruxellesu nije moglo ući u zgradu Vijeća EU-a, gdje se održavala konferencija za novinare. Pripadnici osiguranja odbili su bez objašnjenja pustiti ih unutra.