ANTE SANADER

'Za Šeksa ima i dalje mjesta u HDZ-u'

05.02.2016 u 22:47

Bionic
Reading

Potpredsjednik Sabora i član predsjedništva HDZ-a Ante Sanader najavio je tijekom gostovanja u sinoćnoj emisiji Veto Sanjina Španovića na Jabuci TV kako je novi ministar branitelja već odabran, no da njegovo ime će reći premijer Orešković te da on to ne može

'Čut ćete za par dana, ali premijer će reći to ime kada bude vrijeme. Razgovarao sam s premijerom i znam neke informacije, ali ne mogu ih davati. Ne mogu komentirati ni je li to dobar izbor jer ću vas onda navesti na nešto, pa je bolje da to premijer kaže', rekao je Ante Sanader u emisiji Veto.

Sanader je komentirao i odluku vladajućih da blokiraju izbor imenovanja Ranka Ostojića za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost.

'Poslali smo poruku da smatramo da on to ne može biti. Pa sjetite se afere svastika i poljudski stadiona kada skoro da nije prozvao HDZ da je iza tog čina. Njegova komunikacija u zadnjih dva mjeseca je neprimjerena i mislimo da nije radio dobro svoj posao. Mislimo da trebaju naći drugog kandidata', rekao je Sanader u emisiji Veto i dodao kako misli da SDP neće inzistirati na Ostojiću kako najavljuju, već da će se odlučiti za nekog drugog kandidata.

'Mislim da će oni odustati. To je njihov odbor i mjesto ih čeka, dok ne odluče za nekog drugog. Oni su odgovorna stranka i neće blokirati nadzor nad represivnim sustavom neimenovanjem predsjednika Odbora', kazao je Sanader.

Upitan zašto nije glasao za imenovanje Vesne Pusić i Milanke Opačić potpredsjednicama Sabora iz redova oporbe, s obzirom na to da su iz oporbe glasali za njega kada je biran na istu dužnost s 136 glasova Sanader je rekao da je i to bila poruka oporbi.

'Vidjeli ste da je samo Leko iz SDP-a glasao za Reinera. Odbili su ideju da se dade Reineru jednoglasna potpora, pa smo im ovime rekli smo da je to nezgodno kada se ne glasa jednoglasno za vodeće ljude Sabora. Htjeli smo im pokazati da se nije korektno tako ponašati. Mjesto predsjednika Sabora je važno mjesto i treba imati legitimitet', naglasio je.

Komentirao je ponovno pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom i apelirao na sve koji će ići tamo da ne nose ustašku ikonografiju.

'Ne vidim zašto je to trebalo ukidati. Treba ići tamo odati komemoracijom počast nevinim žrtvama. Ali ustaška ikonografija tamo ne pomaže Hrvatskoj. Toga su svjesni ljudi u Bleiburškom vodu i radi se na sprečavanju. Tu jest bilo provokatora s tim kapama i zastavama, no to se sprječava. Ako netko radi nešto što ne pomaže Hrvatskoj, onda to nije u redu. Ta ikonografija nam ne treba, Hrvatska je oslobođena Domovinskim ratom i to je naša svetost', rekao je Sanader.

Komentirajući aferu pomilovanja pohvalio je predsjednicu za brzu reakciju i ekspresno rješavanje problema. Za Vladimira Šeksa je kazao kako za njega uvijek ima mjesta u HDZ-u.

'Što se Šeksa tiče tu su bili osjećaji obzirom na njegovu osobnu tragediju kada mu je sin stradao u Indiji i on je drugačije gledao na tom momka koji je bio prijatelj njegovom sinu. Teško je to suditi ovako iz našeg kuta. Očito je to jedan slabi trenutak koji je imao i zbog kojeg je požalio. On ima dobro znanje, Vladimir Šeks je naš doajen, ima veliko iskustvo i za njega mjesta u HDZ-u ima', rekao je Sanader.