NOVA ZAKONSKA ODREDBA

Za seks s mlađima od 16 - u zatvor!

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 23.04.2009 09:15
  • Objavljeno 23.04.2009 u 07:34
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prihvati li se prijedlog pravobraniteljice za djecu Mile Jelavić, seksualni odnos osobe starije od 21 godine sa 15-godišnjakinjom, iako ona pristane na njega ili ga inicira, bit će i u Hrvatskoj kazneno djelo

Pravobraniteljica je radnoj skupini za izradu novog Kaznenog zakona i Saboru predložila da se dobna granica za mogućnost davanja pristanka za spolni odnos sa sadašnjih 14 poveća na 16 godina, piše Jutarnji list.

Sva kaznena zakonodavstva u svijetu poznaju određivanje granice do koje dijete, prema mišljenju psihologa, socijalnih radnika, odvjetnika i drugih stručnjaka, nije sposobno ni dovoljno zrelo procijeniti rizike i posljedice ulaska u spolni odnos, pa se sankcioniraju punoljetne osobe koje ulaze u takve odnose iako su oni sporazumni i bez prisile.

Hrvatski kazneni zakon određuje da je ta granica 14 godina, što je među nižim dobnim granicama u svijetu, a propisana kazna za spolni odnos s djetetom je od jedne do osam godina zatvora.

Na prijedlog za povišenje dobne granice pravobraniteljicu su potaknuli brojni pozivi roditelja maloljetne djece koji traže savjet kako 'zaštititi dijete od seksualnog iskorištavanja', odnosno veze s puno starijim partnerima, za koje vjeruju da ugrožavaju njihovu djecu.

Tako joj se, piše Jutarnji, obratila majka 15-godišnje djevojčice koja je u vezi s muškarcem starim 31 godinu, zatim otac 16-godišnje djevojke koja je bila u vezi s 30-godišnjakom koji po prestanku veze prijeti cijeloj obitelji kako bi djevojku prisilio na ponovnu vezu te roditelji 16-godišnjeg mladića koji je u vezi sa 36-godišnjom trenericom svojeg košarkaškog kluba. Tim roditeljima nisu mogli pomoći, jer ne postoje mehanizmi kojima bi sustav sankcionirao takvo ponašanje odrasle osobe u odnosu na maloljetnike.

'Naš je cilj zaštita djece od manipulacije i iskorištavanja jer smatramo da se spolni odnos 15-godišnjakinje sa 45-godišnjim muškarcem ne može nazvati vezom niti se tu može raditi o obostranoj ljubavi. Radi se o osobama u srednjim godinama koje iskorištavaju tu djecu, koja pak najčešće to ne mogu vidjeti ni razumjeti, već su iskreno zaljubljeni i stoga spremni na sve', objašnjava pravobraniteljica.

Također dodaje da naš zakon propisuje kako osoba može stupiti u brak najranije sa 16 godina, pa bi se i najnižu dobnu granicu za pristanak na spolni odnos moglo vezati za taj propis, kao što to čine neka europska zakonodavstva.

U Europi najveći broj zemalja propisuje upravo 16 godina kao dobnu granicu za mogućnost svojevoljnog promišljenog ulaska u spolni odnos. Iznimka je Španjolska, u kojoj je ta granica 13 godina, a zanimljivo je da najnižu dobnu granicu na svijetu, od 12 godina, ima Vatikan. To objašnjavaju činjenicom da je postojeći zakon vrlo star te da Vatikan uopće ne dozvoljava seksualne odnose izvan braka, već se ta granica odnosi na mogućnost ulaska u brak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi