ROBINJA IZ SARAJEVA U ZAGREBU

Za robovlasnike džepareći zaradila sto tisuća kuna

25.02.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Da robovi i robovlasnici postoje i u Hrvatskoj, pokazao je slučaj 18-godišnje Sarajke Samante koja je dovedena u Zagreb kako bi džeparila za svoje 'vlasnike' iz BiH. Dnevno je 'zarađivala' i do tri tisuće kuna. U 2009. u Hrvatskoj je zabilježeno šest slučajeva trgovanja ljudima i ropstva, a 2008. jedanaest

Policija ju je uhvatila tek nakon što je uhvaćena u krađi u Konzumu. Samanta je za mjesec i pol dana za njih 'zaradila' 100.000 kuna. Robovlasnicima, 39-godišnjoj Fadili Hrustić sudit će se u Zagrebu, dok će se njezinom suprugu, 34-godišnjem Ahmi suditi u odsutnosti jer je u bijegu.

Samanta je svojevoljno s Hrustićima iz Sarajeva došla u Zagreb u rujnu prošle godine. Dogovorili su da će džepariti, a zaradu da će dijeliti na pola. No to se nije dogodilo. Samantu je u krađu uvijek pratila maloljetna kći Hrustićevih, koja bi joj odmah uzimala zaradu.

Kada je htjela otići, Hrustići su joj prijetili. Jednom je uspjela pobjeći, no robovlasnici su je sustigli na Autobusnom kolodvoru, gdje je kupovala kartu za Sarajevo.

U optužnici piše da joj je Ahmo Hrustić priprijetio da će napraviti lom, da će je zgaziti, pa se Samanta vratila u stan na Ferenščici gdje ju je Fadila ispljuskala. Samanta je svjedočila da se od udaraca onesvijestila i da je tri dana bila plava u licu. Nakon toga više nije pokušala pobjeći.

Bračnom paru Hrustić za držanje Samante u ropskom položaju prijeti, na suđenju pred sutkinjom Majom Stipić-Štampar, od jedne do deset godina zatvora. Ahmo Hrustić već je osuđivan zbog krađa, a 2005. bio je i protjeran iz RH na tri godine. No, lani se vratio u Zagreb sa ženom, kćeri i Samantom.

Samantino svjedočenje iz istrage morat će se čitati jer je otišla iz Hrvatske, u koju je ušla s krivotvorenom srpskom putovnicom koju je nabavila na sarajevskoj tržnici, piše Večernji.hr.