anketa

Za prestanak pomicanja kazaljki na satu skoro svi slovenski obrtnici i poduzetnici

  • Autor: L. F./Hina
  • Zadnja izmjena 11.11.2018 18:13
  • Objavljeno 11.11.2018 u 18:13
tportal

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Predviđeno europsko ukidanje pomicanja kazaljki sata dva puta godišnje neće imati bitnog utjecaja na domaće gospodarstvo, pokazala je anketa među slovenskim obrtnicima i poduzetnicima

Ispostavilo se da od 960 anketiranih njih 99 posto smatra da mjera koju je za iduću godinu predložila Europska komisija neće imati negativnih posljedica na rad i poslovanje.

Za 95 posto ispitanika najvažnije je da Slovenija bude u istoj vremenskoj zoni s članicama EU-a i susjednim državama, a 99 posto ih smatra da za uvođenje novih pravila nije potrebno prijelazno razdoblje.

„Bilo bi dobro da ukidanje ljetnog i zimskog vremena uvedu sve zemlje zajedno“, rekla je povodom ankete slovenska obrtničko-poduzetnička komora (OPZ).

Europska komisija je u rujnu ove godine predložila da se pomicanje kazaljki ukine već slijedeće godine, no neke države članice smatraju da je potrebno prijelazno vrijeme da se o svemu dobro razmisli. Europske države su načelno naklonjene ukidanju pomicanja sata dva puta godišnje, a naklonjenost sadašnjem sistemu  pokazuju samo Grčka i Cipar.

Prema planu, sve treba biti riješeno do listopada iduće godine. Do travnja članice EU-a trebaju obavijestiti Bruxelles hoće li zadržati ljetno vrijeme ili će u listopadu zadnji put pomaknuti kazaljke. U Sloveniji su ispitivanja javnosti pokazala da je znatna većina naklonjena zadržavanju „ljetnog“ vremena kao stalnog.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!