USKOK-OV POUZDANIK

Za posao u HAC-u dao 2000 eura i - izvisio

08.11.2009 u 20:08

Bionic
Reading

Za zapošljavanje u Hrvatskim autocestama uzimalo se mito, tvrdi pouzdanik USKOK-a koji je pred kamerama Nove TV progovorio o tome kako je i sam dao dvije tisuće eura za posao

Novac je, kaže, uzeo Mato Šarčević, za kojeg mnogi unutar HAC-a vjeruju da je poput slučaja Josipa Pocrnića zaposlen na fiktivno radno mjesto. Razgranatu mrežu mutnih poslova u Hrvatskim autocestama raspetljava i policija, izvještava Dnevnik.hr.

Tamu oko zapošljavanja u Hrvatskim autocestama odlučio je rasvijetliti USKOK-ov pouzdanik. 'Prije par godina, dvije, tri godine, Mato Šarčević preko kolege došao je do mene, stupio u kontakt i tražio me za zapošljavanje u HAC-u, ja sam bio nezaposlen u to vrijeme, 2000 eura', rekao je USKOK-ov pouzdanik.

Novac je dao, a nakon toga krenulo je zavlačenje. Posao je trebao biti sređen za mjesec, dva. To se nije dogodilo, ali Šarčević nije vraćao novac. 'Rekao je da mi novce ne može vratiti jer nisu svi novci za njega', kaže pouzdanik.

I sindikati sumnjaju da je u uzimanje mita za zapošljavanje uključen i dio direktora Hrvatskih autocesta. 'Mato Šarčević je formalno zaposlen na mjestu suradnika u sektoru za održavanje, a stvarno je obavljao dugo godina posao vozača, nekad direktora, a danas člana Uprave Mlinarevića. Mislim da upravo iz toga izlazi njegova moć zapošljavanja ljudi jer s pozicije suradnika odnosno vozača on to nikako nije mogao', rekao nam je sindikalac Mijat Stanić

Standardna procedura kod takvog zapošljavanja, tvrde sindikati, bila je raspisivanje javnog natječaja, koji bi direktorica pravnog sektora Marijana Raguž potom poništavala, a zatim bi se na ista mjesta zapošljavalo bez natječaja. Sugovornik nije imao ni takvu sreću.

'Vidio sam da je to vjerojatno prevara i odlučio sam tražiti novac nazad i tako da nakon pola godine traženja svog novca novac mi nije vraćao pa sam odlučio prijaviti slučaj', kaže USKOK-ov pouzdanik. Za isto su Matu Šarčevića prije dva tjedna prijavile još dvije osobe.

Uz uzimanje mita HAC potresaju i afere skupocjenog bojenja tunela te sporna nabavka automobila članova Uprave. Njima se bavi i Državno odvjetništvo. Prema izvorima bliskim istrazi, uskoro bi mogle uslijediti i optužnice. Na korupciju u HAC-u početkom proljeća javno je upozorila i zaposlenica na naplatnoj postaji Novska Majda Rumora. Ona, kao i sugovornik Nove TV, tvrdi da je takvih slučajeva napretek. Neki su ipak skupili hrabrosti o tome i progovoriti.