OSNIVAČ EUROHERCA NA SUĐENJU ZA FIMI MEDIJU

'Za pola milijuna kuna otkupio sam Tuđmanove knjige'

27.11.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Na suđenju u slučaju Fimi medija, u kojoj su bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader i njegovi bliski suradnici optuženi za stvaranje 'crnog fonda' u koji se navodno slilo 70-ak milijuna kuna iz državnih poduzeća i institucija, svjedočio je vlasnik osiguravajuće kuće Euroherc Dubravko Grgić. Sanader je na suđenje doveden iz zatvora u Remetincu u kojem čeka pravomoćnost presude kojom je na 10 godina presuđen u aferama Hypo i Ina – Mol

Svjedok Dubravko Grgić, koji je na Županijski sud u Zagrebu i suđenje za Fimi mediju, došao 'tek u trećem pokušaju', jer je prethodna dva puta ispričao svoj nedolazak svoj je iskaz, na upit je li u srodstvu s optuženima, počeo uz osmjeh i upit: 'Tko su optuženici? Puno ih ima'.

Podsjetio je kako je osnovao tvrtku Euroherc, jedno vrijeme bio i predsjednik Nadzornog odbora, no kako je odvjetnik u međuvremenu je postao predsjednik koncerna Agram, čija je Euroherc članica. Svjedočio je o okolnostima sastanka kojeg je u sjedištu Euroherca u Zagrebu imao s Ivom Sanaderom i Vladimirom Šeksom. Sastanak je inicirao direktor osječke podružnice Euroherca Darko Tolić, a iz HDZ-a su tražili donaciju od milijun maraka.

Unutar HDZ-a odlučeno je da ukupno pet tvrtki treba donirati svaka po milijun maraka, no rekao sam kako je to iznos koji tvrtka ne može platiti. Pitao sam i jesam li nešto dužan, jer nije uobičajeno davati takav iznos i ne možemo samo tako platiti', konstatirao je Grgić.

Predložio je da Euroherc HDZ-u osigura imovinu po tržišnim uvjetima i odredi provizija, što je bilo 'uredno i zakonito', no ništa od toga nije realizirao. Euroherc je, ipak, za pola milijuna kuna otkupio knjige Franje Tuđmana.

'Kupnju knjiga organizirao je Tolić preko tvrtke iz Makarske. Mislim da je to Tolić realizirao u dogovoru s Ivanom Drmićem', rekao je Grgić. Dodao je i kako 'knjige jesu preuzete, ali samo dio – tek da se ima pokriće za plaćanje', te ustvrdio kako su 'i danas u podrumu Euroherca'.

Na sastanku je, navodno, Sanader od Grgića u nekoliko navrata 'tiho na uho, pazeći na Šeks i Tolić ne čuju', zatražio 100.000 maraka koji su mu 'osobno trebali za kampanju'. Grgić na to nije reagirao.

Optuženi Ivo Sanader prigovorio je na iskaz svjedoka, ocijenivši ga nevjerodostojnim. 'Niti sam tražio novac za sebe, niti su tada mogle biti marke, jer su već odavno bili uvedeni bili euri. Potpuno je nelogično da bi na sastanku te vrste mogao uputiti bilo kakvo osobno traženje, a da to drugi ne čuju', rekao je Sanader.

Osim Sanaderu, u slučaju Fimi medija sudi se i bivšem HDZ-ovom rizničaru Mladenu Barišiću, bivšoj šefici računovodstva Branki Pavošević, bivšem stranačkom glasnogovorniku Ratku Mačeku, te Nevenki Jurak, vlasnici marketinške agencije po kojoj je afera i dobila ime i HDZ-u, kao pravnoj osobi. Sanader, Maček i HDZ zanijekali su krivnju, dok je preostalo troje priznalo navode iz optužnice.