VELIĆ PROTIV BRAĆE HUDROVIĆ

Za pokušaj dvostrukog ubojstva 6 godina i 4 mjeseca zatvora

18.02.2013 u 14:56

Bionic
Reading

Na šest godina i četiri mjeseca zatvorske kazne nepravomoćno je osuđen na ponovljenom suđenju u Karlovcu Frane Velić za dvostruki pokušaj ubojstva braće Hudorović u listopadu 2010. u Otoku Oštarijskom.

Velić nije danas došao na izricanje presude na Županijskom sudu u Karlovcu.

Obrazlažući presudu Sudskog vijeća, sudac Ante Ujević kazao je da je Vijeće nakon ponovno provedenog dokaznog postupka ostalo na istom stajalištu kao u prvom postupku. Vijeće smatra da je okrivljenik pucao iz pištolja u braću Hudorović u stanju bijesa s namjerom da ih liši života, a da je strah, na koji se pozivala obrana, uslijedio nakon što je shvatio što je učinio, kada su Zoran i Zdravko Hudorović teško ozlijeđeni ležali na tlu.

U prvom suđenju Velić je bio osuđen na šest godina i šest mjeseci zatvora. Tu presudu Vrhovni je sud ukinuo po žalbi obrane, koja smatra da je Frane Velić počinio pokušaj ubojstva na mah prekoračivši nužnu obranu. Temelj obrane bilo je psihijatrijsko vještačenje da je okrivljenik pucao u stanju afekta, straha i prepasti za vlastiti tjelesni integritet nakon verbalnog i fizičkog sukoba pripadnika obitelji Velić i obitelji Hudorović.

Sudac Ujević je također kazao da je Velić najprije pogodio u glavu Zorana Hudorovića a potom u rame, trbuh i na kraju u leđa Zdravka Hudorovića. Njihovi su životi tada bili spašeni samo zahvaljujući hitnoj medicinskoj intervenciji zaključio je Ujević.

Unatoč tome što je Veliću presuđena nepravomoćna zatvorska kazna veća od pet godina, Velić će prema riječima odvjetnika Vladimira Simića ostati na slobodi do pravomoćnosti presude jer je maksimalno trajanje pritvora po Zakonu o kaznenom postupku dvije godine. Velić je naime izdržao dvije godine pritvora te se od listopada prošle godine brani sa slobode.