SKANDAL U HAAGU

Za pokolj na Ovčari Šljivančaninu smanjena kazna za sedam godina

08.12.2010 u 16:20

Bionic
Reading

Bivšem zapovjedniku JNA Veselinu Šljivančaninu, pripadniku zloglasne Vukovarske trojke, najprije osuđenom na 17 godina zatvora zbog ubojstva i mučenja 194 civila na Ovčari 1991. godine, Haag je danas smanjio kaznu na 10 godina zatvora

Haaški sudac Theodor Meron u obrazloženju nove presude rekao da je upravo svjedočenje nekadašnjeg generala JNA Miodraga Panića u veljači ove godine utjecalo na smanjenje kazne. U kaznu se ubraja vrijeme koje je Šljivančanin proveo u zatvoru te mu tako ostaju još dvije i pol godine za odležati.

Žalbeno vijeće Haaškog suda nakon prve provedene revizije pravomoćne presude u Haagu smatra da je iskaz svjedoka Panića vjerodostojan. Panić je rekao da Mile Mrkšić (koji je također osuđen za isti zločin) Šljivančaninu nije otkrio da na Ovčari priprema ubojstva, a time je, tvrdi sudac, čak i sebe izložio opasnosti od podizanja optužnice.

Šljivančanin je, podsjetimo, osuđen za mučenja civila koje su u noći sa 20. studenog na 21. studenog 1991. ubijeni i na kraju zakopani u jamu iza hangara Ovčare koja je otkrivena tek godinama kasnije.

U rujnu 2007, Šljivančanin je bio osuđen na pet godina zatvora. Žalbeno je vijeće u svibnju 2009. potvrdio Šljivančaninu kaznu, ali je i povećao na 17 godina smatrajući da prva presuda 'nije adekvatno reflektirala težinu mučenja koja je provodio nad nesrpskim stanovništvom'. To mu je vijeće dodalo i novu osudu za ubojstva 194 civila i zbog toga odredilo kaznu od 17 godina zatvora.
Naime, vijeće je tada zaključilo da je tijekom razgovora između Šjivančanina i Mrkšića u noći 20. studenog 1991. Mrkšić rekao Šljivančaninu da je sa zatvorenika na Ovčari povukao zaštitu JNA. Vijeće je smatralo da je Šljivančanin, kao pripadnik JNA, imao dužnost zaštititi zatvorenike na Ovčari i odredilo mu kaznu na 17 godina.

Početkom 2010, Šljivančanin se žalio na presudu zbog ubojstava i prvi je put prihvaćen zahtjev za revizijom pravomoćne presude. Na saslušanju u lipnju bivši zapovjednik JNA Miodrag Panić posvjedočio je da je u noći 20. studenog slušao Mrkšića i Šljivančanina te da Mrkšić nije informirao Šljivančanina o povlačenju vojne policije JNA.
Žalbeno je vijeće danas na Haaškom sudu zaključilo: 'Panić je vjerodostojan svjedok uzevši u obzir razgovor Šljivančanina i Mrkšića i motive koji su ga doveli da svjedoči.'
'Njegov je opis bio dosljedan i s detaljima, a njegovo ponašanje nije ukazivalo na to da nastoji prikriti istinu', rekao je sudac Theodor Meron'Nove činjenice proizašle iz svjedočenja Panića čini ovaj posljednji zaključak neodrživim', rekao je sudac Meron. 'Tim slijedom, Žalbeno vijeće anulira naknadnu osudu za ubojstvo, ali ne može prijeći preko stravičnih mučenja zbog kojih se Šljivančaninu kazna smanjuje sa 17 na 10 godina.'Prema prvim informacijama, Vukovarčani su ovu presudu doživjeli skandaloznom, a uskoro se očekuju i reakcije s Pantovčaka i iz Vlade.