BOMBE U VOLGOGRADU

Za napade osumnjičen bivši radnik hitne pomoći

30.12.2013 u 13:15

Bionic
Reading

Za organizaciju najmanje jednog od dvaju bombaških napada u nedjelju i ponedjeljak u ruskome gradu Volgogradu policija sumnjiči Pavela Pečenkina. Riječ je, čini se, o etničkom Rusu koji je lani prešao na islam i pridružio se terorističkoj skupini iz Dagestana

U prvoj eksploziji u nedjelju na volgogradskom kolodvoru ubijeno je 17 ljudi, a više od 50 je ranjeno. Druga bomba aktivirana je u ponedjeljak ujutro u punom trolejbusu: tada je, prema zadnjim informacijama Lente.ru, poginulo 14 ljudi, a 28 je ranjeno. Ovo je već treći takav napad u Volgogradu u malo više od dva mjeseca.

Prema podacima obavještajnih službi, osumnjičeni Pečenkin rodom je iz Republike Marij El koja se nalazi na istočnom rubu europske Rusije. Njegovi roditelji već su istupali u javnosti boreći se za povratak svog sina, koji je donedavno radio kao član medicinske ekipe u hitnoj pomoći grada Volžska. U jesen 2012., navodno je prihvatio islam, pridružio se jednoj dagestanskoj skupini i promijenio ime u Ansar al-Rusi (to su podaci ruskih sigurnosnih službi koje neki ruski novinari dovode pod sumnju, no zasad nema drugih informacija i lako je moguće da ih ni ne bude).

Milijunski Volgograd nalazi se 600-tinjak kilometara sjeverno od planinskog masiva Kavkaz i do ove jeseni nije bio poprištem terorističkih napada. Zadnji zločini počinjeni su 40-ak dana prije otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju, koje se pripremaju uz strahovite mjere sigurnosti jer se, između ostalog, odvijaju na obroncima Kavkaza, planinske regije u kojoj islamizam terorističkog tipa bjesni još od ratova u Čečeniji, povremeno se šireći i na druge dijelove Rusije.

Prošlog ljeta vođa kavkaskih pobunjenika i samoproglašeni emir Kavkaza, Doku Umarov, putem videosnimke je pozvao islamiste da svim sredstvima spriječe održavanje Olimpijade u Sočiju. Javnost sada teoretizira o motivima da se napadi izvrše baš u Volgogradu. Stručnjak za specijalne službe Andrej Soldatov u razgovoru za Guardian je upozorio da će se specijalci ruskih sigurnosnih službi sada morati usredotočiti na druge regije izuzev Sočija, i to 'u kritičnom trenutku, pred početak Olimpijskih igara'.

U volgogradskoj Aleji heroja policija je već rastjerala pokušaj nacionalističkog mitinga koji je u svom začetku okupio 200-tinjak ljudi i mogao je završiti pogromom nad 'licima neslavenske vanjštine', kako se to obično formulira u ruskim policijskim izvještajima.

Zbog ove tragedije u Volgogradskoj oblasti proglašeni su dani žalosti do 3. siječnja: dolazak nove godine Volgograd i okolica neće slaviti.

BBC-jev izvještaj o bombaškim napadima u Volgogradu