program za ribarstvo

Za nabavu višenamjenskih plovila za eko-akcije u južnom Jadranu 3,6 milijuna kuna

11.05.2021 u 19:10

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković uručila je u utorak u Stonu pet odluka o dodjeli ukupno 3,6 milijuna kuna iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo za nabavu višenamjenskih plovila za eko-akcije na području južnog Jadrana.

Plovila koja će se koristiti za čišćenje mora i monitoring nabavit će komunalna poduzeća u općinama Dubrovačko primorje i Vela Luka, kao i Luka Ston te Javna ustanova Park prirode Lastovsko otočje, dok će komunalno društvo u Stonu nabaviti specijaliziranu mobilnu dizalicu za vađenje plovila iz mora vrijednu 1,57 milijuna kuna. Projekti se sufinanciraju iz proračuna EU i proračuna RH, od čega Europska unija sudjeluje s 85 posto, a Republika Hrvatska s 15 posto.

Ministrica Vučković je tom prilikom istaknula kako ministarstvo ima sjajnu suradnju s Lokalnom akcijskom skupinom u ribarstvu FLAG Južni Jadran, što je proizvelo odluke o financiranju zaštite od onečišćenja morskog dna i okoliša.

„Čestitam korisnicima sredstava i drago mi je što nakon ulaganja u županijske ribarnice sada realiziramo naš drugi cilj - očuvanje prirodnog resursa“, rekla je ministrica Vučković.

Voditelj Lokalne akcijske skupine u ribarstvu FLAG Južni Jadran Mato Oberan rekao je kako će sredstva služiti za ekološke i znanstvene svrhe te za sprječavanje i sanaciju havarija na moru.

„Posebno nam je bila potrebna mobilna dizalica plovila za područje Malostonskog zaljeva, kako bi se ribarska plovila mogla češće i pravilno izvlačiti na obalu i održavati“, izjavio je Oberan.

Dodao je kako će do 2027. godine FLAG Južni Jadran biti još spremiji za korištenje sredstava Europske unije. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo ugovoreno ukupno 337 projekata i dodijeljena potpora u iznosu od 99 milijuna kuna, od čega je do sada isplaćen 31 milijun kuna.