NEW DELHI

Za milijun auta zabranjen promet zbog onečišćenja

01.01.2016 u 10:47

Bionic
Reading

U New Delhiju je u petak bio zabranjen promet za milijun osobnih automobila jer najonečišćenija prijestolnica u svijetu ispituje učinak vožnje par-nepar kako bi lakše disala

Velik broj policajaca i volontera pratio je provedbu ovog pokusa u gradu u kojemu se inače prometni propisi sa zadovoljstvom zaobilaze.

Do 15. siječnja osobna vozila s registarskim oznakama s neparnim brojevima prometovat će u neparne dane a ostala u parne.

Ograničenje će vrijediti od 8.00 do 20.00 sati, ali ne nedjeljom. Usto, neće vrijediti za visoke političke dužnosnike, žene koje žive same i vozače motocikala, premda oni znatno pridonose onečišćenju.

"Promet je danas puno slabiji", potvrdio je Muhamed Šahid, 58-godišnji volonter stacioniran na jednom od najprometnijih raskrižja u Delhiju.

"No ne znam je li to zbog vožnje par-nepar ili zbog činjenice da su ljudi jučer previše slavili".

Incijativa je najavljena početkom prosinca pošto je onečišćenje desetorostruko premašivalo norme Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). Prekršitelji će biti kažnjeni s 2000 rupija (oko 30 eura).

Neki misle da će velik broj Indijaca posegnuti za "jugaadom", traženjem drugog rješenja koje neće biti skupo a sastoji se u nabavci lažnih registarskih pločica ili u kupnji drugog, jeftinog automobila.