PROMJENA USTAVA

Za likvidacije iz doba komunističke Jugoslavije više neće biti zastare?

Bionic
Reading

Za kaznena djela kao što su politički motivirana ubojstva i likvidacije iz doba bivše SFRJ, neće više biti zastare. Iz vrha SDP-a potvrdili su za Jutarnji list da će uskoro predložiti dopunu Ustava kojom bi se ukinula zastara za ta kaznena djela, kao što je prije dvije godine izmjenom Ustava propisano da ne zastarijevaju kaznena djela ratnog profiterstva i kaznena djela počinjena tijekom pretvorbe i privatizacije

Na takav potez vrh SDP-a očito se odlučio nakon što je HDZ optužio Vladu Zorana Milanovića da pokušava izbjeći izručenje Josipa Perkovića te kako je zbog toga predložila izmjenu Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU. Milanović je oštro odbacio takva HDZ-ova tumačenja.

Premijer je proteklih dana u više navrata objasnio da Vlada nijedan zakon ne donosi prema jednoj osobi te kako je sporna izmjena zakona motivirana isključivo željom da se zaštiti nacionalne interese, odnosno da se zakon ne odnosi na ono što se događalo u Domovinskom ratu. 'Imali smo rat. Ako je bilo zločina, mi ćemo to riješiti, a ne netko drugi. To bi bilo ponižavajuće za nas', poručio je premijer prije tri dana.


SDP-ov prijedlog da se Ustavom ukine zastara za kaznena djela političke likvidacije iz doba bivše države, bit će veliki izazov za njegove političke protivnike u HDZ-u. Jasno, Ustav nije moguće promijeniti bez podrške HDZ-a. Kad na dnevni red Sabora dođe spomenuta promjena Ustava, HDZ će je morati podržati ako mu je doista stalo do sankcioniranja političkih likvidacija.

Milanović je već 'izazvao' HDZ pozivajući ga da predloži amandman na zakon o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama EU, ukoliko HDZ želi da Hrvatska postupa prema europskom uhidbenom nalogu i za kaznena djela koja su počinjena prije 7. kolovoza 2002. godine. No, HDZ je dosad reagirao samo političkim optužbama protiv Vlade.

Josipović: To treba vrijediti za sva politička ubojstva

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović rekao je danas kako bi, ako se ide u ustavne inicijative za nezastarijevanje političkih ubojstava iz doba komunizma, to trebalo vrijediti za sva politička ubojstva s obzirom da ih "nije bilo samo u komunizmu, nego i u druga vremena".

"Osobno nemam ništa protiv", izjavio je Josipović nakon Mise za Domovinu u povodu Dana državnosti, odgovarajući na pitanja novinara vezano za propovijed kardinala Josipa Bozanića, u kojoj je kardinal, uz ostalo, naveo kako se u Hrvatskoj danas događa da se štite zločinci, a zakoni kroje po volji pojedinaca, političkih i gospodarskih skupina.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko istaknuo je da je Hrvatska demokratska država, i da svatko može izraziti svoje stajalište.

Ministar branitelja Predrag Matić smatra kako "svaki zločin ima ime i prezime te mora biti osuđen i sankcioniran, bez obzira kada, gdje i u čije se ime dogodio".