PRAVOSUDNA 'LOGIKA'

Za kaznu od 200 kuna dobio tri dana zatvora!

14.11.2012 u 07:00

Bionic
Reading

Ne platite li kaznu od 200 kuna, morate u zatvor na tri dana jer je riječ o minimalnom vremenu koje je moguće provesti u zatvoru. Jednim danom zatvora, prema zakonu, plaćate dug od 300 kuna, a i državu isto toliko košta vaš boravak iz rešetaka. Ima li ova računica ikakvog smisla?!

Riječ je o banalnom primjeru bizarnosti pravosudnog aparata koji zapravo pokazuje znakovitu sliku (ne)funkcioniranja države. Na ovu bizarnost upozorio nas je naš čitatelj koji je upravo zbog kazne od 200 kuna, koju je zaboravio platiti, trebao provesti tri dana u zatvoru, isto onoliko koliko bi proveo u zatvoru da je kojim slučajem njegov dug iznosio 900 kuna.

Osim što je ova praksa nepravedna prema onima koji duguju manje od 900 kuna, država je u debelom minusu. Naime, kako je rekao bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav Branko Peran, prošle godine, dan u zatvoru državu stoji više od 300 kuna! Ne bi li bilo onda isplativije oprostiti dug od npr. 200 kuna ili ga naplatiti drugačije nego potrošiti 900 na trodnevni puni pansion iz rešetaka?


'Ovo nema nikakve logike, ali ima pravne pragmatike. Oni koji su Zakon pisali smatrali su da će tako prisiliti da plate one koji bi trebali nešto platiti. Ta odredba matematički ne stoji, no ona se zakonodavcu činila dobrom, a masu stvari ipak rješava', pojasnio nam je odvjetnik Zvonimir Hodak.

Bi li, umjesto da boravak u ionako pretrpanim zatvorima za tri dana košta 900 kuna, bilo bolje da oni koji ne mogu platiti kaznu ili ne žele, svoj dug otplate u obliku društveno korisnog rada, čime bi društvo i profitiralo? Hodak kaže kako smo u našem zakonodavstvu taj oblik prihvatili, no, nažalost, on u praksi nije zaživio.

'Suci vrlo rijetko izriču takvu kaznu, a one su vrlo dobre, naravno ako nije riječ o recidivistima i prethodno kažnjavanoj osobi. Oni onda mogu svoj dug državi odraditi u, recimo, staračkom domu ili svuda gdje centri za socijalnu skrb smatraju da je potrebno', zaključuje Hodak.