JAVNA RASPRAVA

Za izgled novih registracija 380 prijedloga

24.12.2013 u 14:03

Ovako će izgledati nove registracijske tablice

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec

Bionic
Reading

O izgledu novih registarskih pločica održana je rasprava u Hrvatskom dizajnerskom društvu povodom otvorenog pisma njegova Upravnog odbora Ministarstvu unutarnjih poslova zbog načina otvaranja javne rasprave kao i, kako tvrde u HDD-u, da je rasprava unaprijed zaobišla dizajnersku struku, prioppćeno je iz Ministarstva.

Podsjećaju da je 11. prosinca Ministarstvo unutarnjih poslova, u svrhu transparentnosti rada i uključivanja zainteresiranih javnosti u postupcima donošenja zakona, propisa i drugih podzakonskih akata, otvorilo internetsko savjetovanje o novim registarskim pločicama i registracijskim područjima.

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić naglasio je u ponedjeljak kako prijedlozi registarskih pločica u javnoj raspravi, nisu nikakvo novo rješenje već da se radi o postojećem rješenju, ali sa znakom Europske unije.

'Ministarstvo unutarnjih poslova je iniciralo javnu raspravu hoćemo li uopće mijenjati registracijske tablice. Javna rasprava je burna, a do sada smo dobili 380-tak prijedloga', rekao je Ostojić. Napomenuo je kako postoji mogućnost da se do novog dizajnerskog rješenja pločica ide i natječajem uz suglasnost struke.

'Zatražit ćemo mišljenje i od javnosti i od struke da dođemo do najboljeg rješenja. Ministarstvo unutarnjih poslova je otvoreno za sve prijedloge', napomenuo je ministar. Također je naglasio da Republika Hrvatska nije obvezna mijenjati pločice jer je članica EU-a, ali da je sada jasno da će do promjene doći uz konzultiranje i struke i građana.

Dizajner Boris Ljubičić je rekao da je ulazak u Europsku uniju obilježen sa dva kvadrata i da je elementarno važno utvrditi identitet Hrvatske. Pohvalio je MUP što je pokazao prijedlog pločica te rekao da je to korak da se napravi put u identitet.

Na raspravi su bili i predstavnici dizajnerske zajednice te pomoćnica ministra unutarnji poslova Ines Krajčak