OPORBA UVJERENA U KORUPCIJU

Za HDZ i HSS afera kamioni izmišljena

30.06.2009 u 13:09

Bionic
Reading

Oprečna stajališta vladajućih i oporbe o spornoj nabavi vojnih kamiona krajem 2004. došli su do izražaja i u raspravi saborskih klubova - dok vladajući tvrde kako u nabavi nije bilo nezakonitosti, oporbeni su ustrajni u tome da je bivši ministar obrane Berislav Rončević nezakonito pogodovao tvrtki 'Eurokamioni', a da vlast to pokušava zataškati

Andrija Hebrang (HDZ) ocijenio je da je 'afera kamioni' izmišljena, a Rončević oklevetan. 'Afera kamioni je ili kriminal u javnoj nabavi ili politički kriminal u izmišljanju kleveta o političkom suparniku, trećeg nema', rekao je Hebrang, koji vjeruje da su optužbe o nezakonitostima u medije plasirane iz centara političkih moći, a ne iz policije ili revizije.

'Tko je fabricirao aferu? Netko kome je stalo da se ponište izvješća policije i revizije koje nisu imale prigovora na nabavu', rekao je, napominjući da su glavna državna revizorica Šima Krasić i bivši ravnatelj policije Vladimir Faber u svjedočenju pred povjerenstvom istaknuli kako nisu utvrdili nikakve nezakonitosti.

Hebrang je ustvrdio kako je kao predstavnik vladajućih u povjerenstvu bio izložen pritisku jer ga je predsjednik povjerenstva SDP-ovac Nenad Stazić, kako je rekao, neutemeljeno prozvao da je odgovoran za aferu jer je tada bio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo, a HNS-ov član povjerenstva Goran Beus Richembergh na blogu je napisao da 'doktora iz povjerenstva treba lobotomirati i pustiti ga da gori u paklu kao šibica'.

'U to vrijeme nisam bio potpredsjednik Vlade i Stazić zna da sam se u hemoragičkom šoku, smrtnost kojega je 90 posto, borio za život, ali briga njega za život kada je u politika u pitanju', rekao je Hebrang.

I Stanko Grčić (HSS) priklonio se stajalištu vladajućih da u nabavi vojnih kamiona nije bilo nezakonitosti, te je istaknuo da je povjerenstvo bilo objektivno i ispunilo zadaću koju mu je dao Sabor. Uvjeren je da se Rončević kao ministar vodio zakonskim ovlastima, te, što je još važnije, preporukama struke.

Igor Dragovan (SDP) rekao je da to što 'afera kamioni', unatoč tomu što je na nju upozoravao i predsjednik države i zapovjednik Oružanih snaga, nije rasvijetljena gotovo pet godina pokazuje da HDZ-ova vlast štiti svoje ljude pa i kada su ogrezli u nezakonje. 'Riječ je o falsificiranju istine i pokušaju prikrivanja koruptivnog djelovanja koje se širi do vrha HDZ-ove vlasti', istaknuo je i dodao kako se nada da će hrvatska javnost prepoznati namjeru vlasti da i tu svoju aferu zataška kao i mnoge prijašnje.

Da je HDZ spreman na sve da zataška aferu, vidi i u tome što je Rončevića na početku mandata postavio za ministra unutarnjih poslova. 'Valjda je u MUP-u trebao istraživati sam sebe, ali je i s tog mjesta smijenjen jer je nesposoban', poručio je Dragovan.

Goran Beus Richembergh (HNS) misli da 'afera kamioni' i rad povjerenstva upućuju na 'postojanje prostora za zloporabu rada' istražnoga povjerenstva. 'Dio članova povjerenstva svoju je ulogu shvatio na način da mora nešto pod svaku cijenu napadati ili braniti', rekao je i ustvrdio da to nije uloga povjerenstva.

Dio povjerenstva je 'snagom pet glasova' spriječio da se na ispitivanje pozovu ključne osobe iz sustava javne nabave, rekao je i ocijenio da je cijeli slučaj pokazao kako je u sustavu javne nabave zloporaba bilo i prije i da se 'to pretvorilo u jednu normalnu praksu'. 'To je sramota svih dosadašnjih ministara, a ne samo Rončevića', kazao je Richembergh.

Damir Kajin (IDS) ne želi, rekao je, optuživati nikoga da je nešto ukrao, ali iz svega što je 'izašlo' iz afere razvidno je, istaknuo je, da je državni proračun oštećen.
'Preferirao se najskuplji ponuđač (Eurokamioni) i iz toga se vidi da tu nije sve čisto', ocijenio je te dodao kako se točnom pokazala tvrdnja predsjednika Mesića da istražno povjerenstvo nije trebalo niti osnivati jer je na kraju odlučila većina, a blokirao se rad policije i pravosuđa.