idu izbori

Za 'glatke' pregovore o Brexitu May treba većinu u Parlamentu

31.05.2017 u 13:54

Bionic
Reading

Britanska premijerka Theresa May mogla bi izgubiti kontrolu nad parlamentom na izborima 8. lipnja, navodi se u projekcijama YouGova, a to bi moglo dovesti do političkog zastoja u vrijeme početka pregovora o Brexitu

U suprotnosti s ispitivanjima javnog mišljenja koja su do prošlog tjedna pokazivala da je May na putu prema velikoj pobjedi, istraživanje YouGova pokazuje da bi mogla izgubiti 20 mjesta u britanskom parlamentu.

Prema projekcijama YouGova, koje se temelje na 50.000 razgovora tijekom tjedan dana i imaju veliku marginu pogreške, May će osvojiti 310 mjesta. Za usporedbu, njezin je prethodnik David Cameron na izborima 2015. dobio 331 od 650 mjesta u parlamentu.

Oporbeni laburisti mogli bi osvojiti 257 mjesta, što je porast u odnosu na 2015. kada su dobili 232 mjesta, navodi YouGov. Manje stranke, među kojima Škotska nacionalna stranka i sjevernoirske stranke, mogle bi osvojiti 83 mjesta, prenosi The Times.

Ako se pokaže da je model YouGova točan, May neće imati 326 mjesta potrebnih za sastavljanje vlade u lipnju, kada bi trebali početi formalni pregovori o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije.

Ukupno sedam anketa provedenih nakon samoubilačkog napada u Manchesteru 22. svibnja pokazalo je da se smanjuje vodstvo konzervativaca pred laburistima.

May je sazvala prijevremene izbore u pokušaju da osnaži svoju poziciju u pregovorima o Brexitu.