USTAVNE PROMJENE

Za EU nam treba milijun glasova na referendumu

sniženje europska unija

sniženje europska unija

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Igor Sambolec

Rigorozne ustavne odredbe o referendumu, koje su mogle biti prepreka punopravnom ulasku Hrvatske u Europsku uniju, bit će izmijenjene tako što će se odustati od glavnog uvjeta referendumskog uspjeha, koji danas traži polovicu ukupnog broja birača

Kako Novi list doznaje iz izvora bliskih Vladinoj radnoj skupini, Vladi se svakako preporuča promijeniti odredbe članka 141. Ustava koje propisuju način raspisivanja referenduma i uvjete za njegov uspjeh. Podsjetimo, riječ je o tome da je referendum uspješan, ako se većina svih birača u Republici Hrvatskoj izjasni 'za'. Zbog činjenice da je danas teško očekivati izlaznost poput one s referenduma o osamostaljenju Hrvatske, stvorio se politički konsenzus o potrebi ublažavanja tog ustavnog uvjeta, tako da u saborskoj raspravi o izmjenama stava ne bi trebalo očekivati protivljenja ovim izmjenama, piše Novi list.

Karamarko na potezu

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko je, uoči svibanjskihlokalnih izbora, najavio predsjedniku Državnog izbornog povjerenstvaBranku Hrvatinu da će MUP pripremiti izmjene i dopune zakona oprebivalištu, što je preduvjet za sređivanje popisa birača.

Radna skupina Vladi je preporučila više rješenja kojima bi se te odredbe omekšale, tvrde naši izvori. Prema najrealnijoj, odluka bi se donosila običnom većinom birača koji bi pristupili referendumu, uz postojeći ustavni uvjet da se referendumu odazove više od polovice upisanih birača. Sve ostale odredbe koje reguliraju način raspisivanja referenduma, uključujući i da za postupak raspisivanja treba prikupiti potpise jedva deset posto svih birača, ostale bi na snazi. Može se očekivati da se o predloženim izmjenama raspravlja već za nekoliko dana, na prvoj jesenskoj sjednici Sabora, što je ovog tjedna najavio i predsjednik Radne skupine za izmjene Ustava Vladimir Šeks.

Na posljednjim predsjedničkim izborima, podsjetimo, registriranih je birača bilo nešto više od 4,4 milijuna, što znači da je po sadašnjim odredbama za uspjeh referenduma o ulasku u EU potrebno više od 2,2 milijuna onih koji će se izjasniti za ulazak. Predloženim izmjenama, teoretski, za ulazak u EU bilo bi dovoljno da se pozitivno izjasni 1,1 milijun birača.

Svakako bi bilo uputno, bez obzira na eventualno usvajanje predloženih izmjena, srediti čudesno nabujale popise birača. Naime, jedno od obilježja hrvatske demokracije su baš popisi birača, po kojima u našoj zemlji ima više ljudi s pravom glasa, nego stanovnika. Pritom, na mnogo mjesta u Hrvatskoj, poglavito blizu granice s BiH, postoji niz adresa na kojima su prijavljeni deseci, pa i stotine ljudi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi