SWOBODINE BROJKE

'Za EU 2014. moramo oboriti negativni Guinnessov rekord'

28.01.2011 u 07:17

Bionic
Reading

Hrvatski politički vrh različito je reagirao na izvješće Hannesa Swobode o Hrvatskoj. Premijerka Jadranka Kosor i ministar Gordana Jandroković pa i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić izrazili zadovoljstvo, predsjednik Ivo Josipović ostao je neugodno iznenađen rokovima koje nam je predvidio posebni izvjestitelja za ulazak u EU

Iz Ureda predsjednika kažu da je riječ o situaciji gdje ljudi različito reagiraju je li čaša polupuna ili poluprazna.

'Razlika je nastala, očito je, zbog toga što su se premijerka Kosor, ministar Jandroković i Vesna Pusić izrazili zadovoljstvo na dio gdje Swoboda spominje da je u lipnju ove godine moguće završiti pregovore, a predsjednika je neugodno iznenadila mogućnost da se 2014. spomenula kao moguća godina ulaska naše zemlje u EU', kažu bliski suradnici predsjednika Josipovića.

Swoboda smatra da je moguće da Hrvatska završi pregovore u lipnju. Ako je to tako, Hrvatska bi oborila Guinnessov rekord, nastavljaju dalje, po duljini ratifikacije svoga pristupnog ugovora s EU koja bi trajala oko dvije godine. U prosjeku je proces ratifikacije trajao oko godinu i tri mjeseca.

Slijed događaja su iz Ureda predsjednika i kratko obrazložili rekavši da ako Hrvatska završi pregovore u lipnju, onda bi ugovor s EU mogao biti potpisan u prosincu 2011, nakon čega bi slijedio referendum za koji je potrebno još mjesec dana, nakon čega bi mogla početi ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica početkom 2012. godine.

Ništa nije nemoguće na ovom svijetu, ali u Uredu predsjednika smatraju da je ipak realnija opcija da Hrvatska cijeli proces dovrši u 2013. nego 2014 godini.

'Svakom godinom kašnjenja s pristupanjem Europskoj uniji izgubili smo novac koji smo kao članica trebali imati', kažu bliski predsjednikovi suradnici.

Ulaskom u EU možemo računati, navode, na oko milijardu i pol eura iz kohezijskih fondova ako ih budemo znali uzeti. Nije isto biti članica ili biti izvan sustava posebno jer bi nam taj novac usred krize dobro došao.