SWOBODINE BROJKE

'Za EU 2014. moramo oboriti negativni Guinnessov rekord'

  • Autor: Ante Srzić
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 08:26
  • Objavljeno 28.01.2011 u 07:17
europska unija zastava

europska unija zastava

Izvor: Sipa Press / Autor: presss

Hrvatski politički vrh različito je reagirao na izvješće Hannesa Swobode o Hrvatskoj. Premijerka Jadranka Kosor i ministar Gordana Jandroković pa i predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU Vesna Pusić izrazili zadovoljstvo, predsjednik Ivo Josipović ostao je neugodno iznenađen rokovima koje nam je predvidio posebni izvjestitelja za ulazak u EU

Iz Ureda predsjednika kažu da je riječ o situaciji gdje ljudi različito reagiraju je li čaša polupuna ili poluprazna.

'Razlika je nastala, očito je, zbog toga što su se premijerka Kosor, ministar Jandroković i Vesna Pusić izrazili zadovoljstvo na dio gdje Swoboda spominje da je u lipnju ove godine moguće završiti pregovore, a predsjednika je neugodno iznenadila mogućnost da se 2014. spomenula kao moguća godina ulaska naše zemlje u EU', kažu bliski suradnici predsjednika Josipovića.

Swoboda smatra da je moguće da Hrvatska završi pregovore u lipnju. Ako je to tako, Hrvatska bi oborila Guinnessov rekord, nastavljaju dalje, po duljini ratifikacije svoga pristupnog ugovora s EU koja bi trajala oko dvije godine. U prosjeku je proces ratifikacije trajao oko godinu i tri mjeseca.

Slijed događaja su iz Ureda predsjednika i kratko obrazložili rekavši da ako Hrvatska završi pregovore u lipnju, onda bi ugovor s EU mogao biti potpisan u prosincu 2011, nakon čega bi slijedio referendum za koji je potrebno još mjesec dana, nakon čega bi mogla početi ratifikacija u nacionalnim parlamentima zemalja članica početkom 2012. godine.

Ništa nije nemoguće na ovom svijetu, ali u Uredu predsjednika smatraju da je ipak realnija opcija da Hrvatska cijeli proces dovrši u 2013. nego 2014 godini.

'Svakom godinom kašnjenja s pristupanjem Europskoj uniji izgubili smo novac koji smo kao članica trebali imati', kažu bliski predsjednikovi suradnici.

Ulaskom u EU možemo računati, navode, na oko milijardu i pol eura iz kohezijskih fondova ako ih budemo znali uzeti. Nije isto biti članica ili biti izvan sustava posebno jer bi nam taj novac usred krize dobro došao.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!