'medalja otpora'

Za dobitnike najvišeg bošnjačkog ratnog priznanja i osobe na američkoj crnoj listi

19.09.2018 u 14:37

Bionic
Reading

Za najviše ratno priznanje u Bosni i Hercegovini 'Medalju otpora' iz redova bošnjačke Armije BiH predložene su osobe koje se nalaze na američkoj crnoj listi zbog sumnji u veze s Iranom i islamističkim skupinama, optuženici za ratne zločine, nasilnici i kriminalci, objavio je u srijedu portal Zurnal info

Po prijedlogu udruženja Zelenih beretki, Patriotske lige i Organizatora otpora BiH medalju bi trebao dobiti Hasan Čengić koji se nalazi na popisu američkog ministarstva financija. On je na popis stavljen zbog veza s radikalnim islamističkim skupinama i trgovini oružjem povezanim s Iranom.

Čengić je trenutačno predsjednik Sabora Islamske zajednice BiH i dužnosnik Stranke demokratske akcije. Za najviše ratno priznanje predložen je i nekadašnji ministar unutarnjih poslova BiH Bakir Alispahić, koji je smijenjen još 1996. zbog veza s Iranom te se također nalazi na američkoj crnoj listi.

Da je popis osoba koje bi trebale dobiti medalju otpora završen, potvrdio je i ministar branitelja Federacije BiH Salko Bukvarević koji pak tvrdi da se još uvijek radi o prijedlogu.

'Ovo je još uvijek u domeni prijedloga, što će na kraju od svega toga biti, ne znam, treba sačekati mišljenja institucija i tijela', rekao je Bukvarević za Zurnal.

Na istome popisu predloženih je i Hamdija Abdić Tigar koji je krajem prošle godine uhićen u Bihaću zbog sumnje da je odgovoran za ubojstvo generala HVO-a Vlade Šantića iz ožujka 1995.

Među predloženima su desetci optuženih za ratne zločine, te pravomoćno presuđenih osoba za kriminal i korupciju. Za najviše ratno priznanje 'Medalju otpora' Armije BiH predložen je i aktualni poglavar Islamske zajednice u BiH reis Husein Kavazović.