POTRAGA SE NASTAVLJA

Za Antonijom tragalo više tisuća ljudi u četiri županije

14.07.2011 u 10:17

Bionic
Reading

Više od 50 policajaca danas pretražuje područje Polače i Suhopolja uz cestu Knin - Split u potrazi za nestalom maloljetnom Antoniom Bilić, izvijestila je šibensko-kninska Policijska uprava (PU)

U potragu su uključeni policajaci interventne, specijalne i kriminalističke policije šibensko-kninske i splitsko-dalmatinske policijske uprave, a i dalje se kriminalističko-analitički obrađuju svi do sada prikupljeni podatci i obavijesti, ističe se u priopćenju.

Antonia Bilić nestala je 7. lipnja dok je stopirala kod mosta na Čikoli. Sumnja se da ju je ubio 42-godišnji Dragan Paravinja, u Srbiji pravomoćno osuđen za silovanje.

Po dostupnim policijskim podatcima, u intenzivnoj su potrazi do sada bile obuhvaćene čak četiri županije: Šibensko-kninska, Zadarska, Splitsko-dalmatinska i Karlovačka, a sudjelovalo je više tisuća ljudi. Uz policiju, vojsku i gorsku službu spašavanja te vatrogasce, sudjelovali su i građani. Pretraženo je, među ostalim, čitavo korito rijeke Krke, od Brljanskog jezera, u koje je, kako je Paravinja tvrdio, bacio njezino tijelo, do riječnog ušća.

Pretražuje se trasa kojom se Paravinja na dan nestanka maloljetnice, ali i idući dan vozio kamionom. On je 7. lipnja prošao cestom Dugopolje - Split - Drniš - Paravinje te se noću na 8. lipnja vraćao na tu trasu, a koristio se uglavnom alternativnim cestama koje policija sada pretražuje. No zbog velikih vrućina ne može se proći više od deset do 15 kilometara na dan u tom tešku i mukotrpnu poslu.


Pošto je uhićen u BiH, Paravinja je priznao da je djevojku zadavio i bacio u rijeku Krku. No kasnije je izjavio da je zločin priznao pod policijskom prisilom u Banjoj Luci. Hrvatska je 30. lipnja od BiH zatražila njegovo izručenje.

Paravinja je u ponedjeljak na ročištu pred sudom BiH pristao na izručenje Hrvatskoj, ali tada je prvi put ustvrdio da uz hrvatsko i srbijansko ima i državljanstvo BiH, koja nije obvezna izručiti svoje državljane. Hrvatska do jučer nije dobila odgovor je li državljanin BiH.

U BiH je završila glavna rasprava protiv Paravinje zbog pokušaja silovanja, pa se nakon pravorijeka očekuje odluka ekstradicijskog suda o izručenju. Tijekom ročišta vještakinja ga je opisala kao manipulativnu osobu.

Zbog silovanja i pokušaja silovanja Paravinja je osuđen u Srbiji 2002., no kako je bio nedostupan srbijanskom pravosuđu, za njim je 2007. raspisana međunarodna tjeralica. U međuvremenu se javlja o više sumnji da je počinio silovanja ili pokušaje tog kaznenog djela u BiH, Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj.

Antonia Bilić, 17-godišnja djevojka iz okolice Drniša za kojom se traga već mjesec dana, jedna je od 2432 nestale osobe za kojima je na snazi policijska objava, a u tu brojku uračunani su branitelji i civili nestali u Domovinskom ratu, podatci su MUP-a.

Ove godine raspisane su 854 objave za nestalim osobama, od toga 59 za osobama mlađim od 14 godina te 373 za osobama od 14 do 18 godina, među koje je uvrštena i Antonia Bilić. Istodobno su 843 objave obustavljene jer su osobe pronađene ili je pronađeno njihovo tijelo.