'NIJE PROBLEM'

Za 1. svibnja dva sindikalna prosvjedna skupa

Praznik rada

Praznik rada

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Jurinec

Međunarodni praznik rada, 1. svibnja, u Zagrebu će obilježiti dvije prosvjedne povorke - ona koju organiziraju Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH) i Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) pod geslom 'Ljude ispred profita', i ona u organizaciji sindikata Tehnos i još nekoliko sindikata i udruga pod nazivom 'Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor', a oba skupa usmjerena su protiv najavljenih Vladinih mjera u zdravstvenom i mirovinskom sustavu

Polazišna točka obje prosvjedne povorke je Radnički dom na Krešimirovom trgu, no kreću u različito vrijeme. Okupljanje kolone koju organiziraju SSSH i NHS počinje između 10 i 10,30 sati pred Radničkim domom odakle u 10,30 sati kreće Šubićevom ulicom preko Kvaternikova trga do glavne pozornice u Maksimiru.

Povorka pod nazivom 'Kapital napada, radnice i radnici vrijeme je za otpor' kreće u podne, a organiziraju je Tehnos - Strukovni sindikat radnika HEP-a, Novi sindikat, Sindikat novinara Hrvatske, Mreža antifašistkinja Zagreba, Radnička fronta, Zagreb Pride, Ženska mreža Hrvatske i dr.

'Prosvjedujemo jer je opća situacija u zemlji iznimno zabrinjavajuća, a posebno nas brine materijalni položaj radne većine - pad životnog standarda i epidemija siromaštva, gubitak radnih mjesta (posebno za mlade) i nezaustavljivo društveno raslojavanje', stoji u pozivu sindikata Tehnos.

Prosvjedna kolona ići će kroz centar grada do Trga dr. Franje Tuđmana (Keglić) te su usput zaustaviti na nekoliko mjesta koja simboliziraju aktualne probleme, a na Kegliću će uslijediti govori sindikalista i aktivista i popratni glazbeni program.

Predsjednik Tehnosa Denis Geto na Hinin upit zbog čega se organiziraju dva prosvjedna skupa rekao je da su organizatori drugog skupa željeli napraviti jedan veliki prosvjed, ali su ih SSSH i NHS odbili. 'Oni očigledno smatraju da je to njihov dan i da trebaju voditi organizaciju, a mi nismo htjeli odustati jer smo smatrali da svatko ima pravo na proslavu svog 1. svibnja. No, mi to ne gledamo kao veliki problem. Neka ljudi iskažu svoje poruke koje žele', poručio je Geto.

Iz SSSH-a i NHS-a je odgovoreno da ne organiziraju sindikalne prosvjede s političkim strankama, a Radnička fronta je politička stranka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!