OTVORENA MNOGA PITANJA

WWF: Slučaj tigra na hrvatskom trajektu znak je potrebe za ozbiljnim promjenama

29.07.2021 u 09:39

Bionic
Reading

Svjetska organizacija za zaštitu prirode (WWF) upozorila je u četvrtak da primjer snimljenog "tigra na trajektu" otvara mnoga pitanja o adekvatnosti zakonodavnog sustava te pokazuje potrebu za boljim provođenjem postojećih zakona

Danas se ujedno obilježava i Svjetski dan tigrova, životinja koje su kritično ugrožene, a WWF se osvrnuo i na snimku s trajekta Hvar-Split na kojem su putnici snimili sibirskog tigra u prikolici.

"U Hrvatskoj nije zakonom zabranjeno držati tigrove u privatnom vlasništvu ako su za to zadovoljeni svi uvjeti. Transport divljih životinja se mora obavljati u skladu s nacionalnim propisima o prijevozu životinja: treba biti osiguran poseban, dovoljno velik i čvrst kavez, temperature trebaju biti optimalne kako ne bi uznemirile životinju, u pratnji mora biti veterinar ili stručna osoba, a potreban je i video nadzor", stoji u priopćenju WWF-a.

Poručuju kako strogo osuđuju posjedovanje divljih životinja kao ljubimaca radi trgovine i zabave, dodavši da je njihovo držanje opravdano samo u slučaju očuvanja vrste ili u edukacijske svrhe.

"Ozbiljan je problem što se tigrovi iz divljine i tigrovi rođeni u uzgoju zakonski ne tretiraju na isti način. Strogo je zabranjena trgovina živim ili mrtvim tigrovima iz divljine kao i dijelovima njihovih tijela ili raznim derivatima dobivenima od tigra. Kod tigrova iz uzgoja situacija je nešto drugačija - njihov transport i trgovina često su odobreni ili prolaze nezabilježeno među državama članicama EU. Iz tog razloga ilegalna trgovina i krivolov rastu", upozorava u priopćenju voditeljica programa zaštite WWF-a Petra Remeta.

WWF kao problem naglašava i nedovoljne kontrole izvoza, uvoza i prijevoza divljih životinja unutar i između država te nepostojanje jedinstvene baze podataka dolaska na svijet i uginuća tigrova u uzgoju.

Upozorava se kako neke države nekontrolirano uvoze i izvoze tigrove iz uzgoja, pridonoseći crnom tržištu, a izvoz na azijsko tržište smatra se iznimno unosnim poslom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Radio Dalmacija

"WWF nastoji zaustaviti taj trend. Od početka 20. stoljeća smo izgubili oko 95 posto tigrova. Zadnjih 11 godina WWF provodi inicijativu TX2 – udvostručimo broj tigrova. Iako su njihovi brojevi narasli, a u nekim su azijskim državama i ostvareni TX2 ciljeva, i danas brojimo tek oko 3900 tigrova u divljini", navodi se u priopćenju.

Upozoravaju kako je populacija tigrova i dalje u padu, uz glavne krivce krivolov i ilegalnu trgovinu.

WWF je započeo i projekt pod nazivom "Uspješan progon kaznenih djela protiv divljih vrsta u Europi" (LIFE SWiPE) čiji je glavni cilj obeshrabriti zločine nad zaštićenim divljim životinjama i smanjiti ilegalne radnje.