divlja zvijer

Tigar na Jadrolinijinom trajektu; Simba nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima

13.07.2021 u 21:48

Bionic
Reading

Ugostitelj Ivan Gospodnetić, vlasnik zoološkog vrta iznad grada Hvara na Facebooku je objavio post u kojem je između ostalog napisao kako je tigar Simba otišao s otoka. Na istoj društvenoj mreži oglasio se i Zlatko Budin iz Križevaca podjelivši Gospodnetićev pot uz dodatak da 'opširnija priča tek slijedi'

Prije tog posta Gospodnetić je na upit novinarke Indexa kazao da tigar snimljen na Jadrolinijinom trajektu nije njegov, ali i da ne zna čiji je.

'Prijatelj Simba koji je bio privremeno zbrinut kod nas u zoološkom vrtu je otišao s otoka, te je nastavio svoj život u službenom resortu za divlje životinje u kojem će imati još kvalitetniju skrb i uvjete za život. Tigar je bio zbrinut kao mladunče na Hvaru gdje smo preuzeli brigu o njemu kako bi ga spasili od loših životnih uvjeta i sigurne smrti. Njegovo spašavanje i zbrinjavanje iziskivalo je skupu i veliku administraciju. Usto, osiguravanje adekvatnog smještaja zahtijevalo je poštivanje strogih uvjeta koje smo zadovoljili i dobili sve potrebne dozvole.

Kad smo ga zbrinuli, tigar je bio mali i znali smo da će njegov boravak na otoku biti privremen, koliko je potrebno da životinja stasa i stane na noge. Sada Simba treba dodatnu pažnju i uvjete koje bismo mu ovdje teško mogli osigurati. To je dio procesa zbrinjavanja životinje koja je, u trenutku kad smo je preuzeli bila u teškom stanju. Danas je Simba prekrasan, zdrav tigar koji, sukladno inicijalnom planu, nastavlja život u najboljim mogućim uvjetima', naveo je vlasnik restorana 'Gariful' na Facebooku.

Slobodna Dalmacija donijela je pak sjedočanstvo putnika s trajekta koji je s Hvara prema Splitu plovio u nedjelju s neobičnim teretom. Prema njoj od prikolice u kojoj je bio tigar nije se odvajao čovjek koji je kazao da je iz Križevaca. Na pitanja putnika što tu tigar radi i je li bio kod Garifula (Ivan Gospodnetića), davao je dvojake odgovore. Jednima je govorio kako je bio na Hvaru jer ga je iznajmio jedan hotel, a drugima da je vodio tigricu na parenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Radio Dalmacija

Objašnjavao je i da taj tigar ima 250 kilograma i da dnevno pojede 15 kilograma mesa.

Tako su novinari Slobodne došli do Križevaca, do privatne nastambe za divlje životinje koju vodi uzgajivač Zlatko Budin. Čovjek je poznat po svojoj velikoj strasti prema sibirskim tigrovima koje drži u najvećem takvom uzgajalištu u ovom dijelu Europe, a sve legalno, s papirima što bi se reklo, uz blagoslov hrvatskih zakona. Tamo ima nekoliko tigrova koje mogu vidjeti i posjetitelji, a proteklih dana preko Facebooka tražio je donatore mesa za svoje ljubimce.

Ima li kakve veze križevačka ekipa s morskim tigrom nije utvrđeno jer je dotični gospodin prekinuo liniju kada mu je rečeno zašto ga se zove.

Međutim, nakon Gospodnetićeva posta na Facebooku se oglasio i Budin podjelivši njegov post uz dodatak kako 'opširnija priča tek slijedi'.

O svemu se oglasila i Udruga Prijatelji životinja koj je zatečena je prizorom tigra na trajektu iz Splita za Hvar, koji „simbolizira groznu stvarnost zaštitite divljih životinja u Hrvatskoj“, najavljuje prijave „svim nadležnim institucijama“ te će inzistirat na konkretnoj reakciji.

Teško je odrediti je li gore ako se radi o nelegalnom ili legalnom slučaju prijevoza i smještaja životinje sa fotografije. Tigru je u krajnjem slučaju svejedno, a za nas jednako sramotno. Bez obzira na destinaciju, čeka ga psihičko zlostavljanje zatočeništvom, a na raspolaganju će imati 18 tisuća puta manje prostora nego što bi ga koristio u svojem prirodnom okolišu, kažu Prijatelji životinja na Facebook stranici.

Udruga smatra da takvo držanje životinja nije pravedno i moralno, čak i ako je legalno, jer životinje svejedno pate.