UGROŽENA SLOBODA MEDIJA

Woodward i Bernstein danas bi bili uhapšeni

28.04.2013 u 15:59

Bionic
Reading

Iako je Robert Redford, zvijezda filma 'Svi predsjednikovi ljudi' o novinarima Bobu Woodwardu i Carlu Bernsteinu koji su razotkrili aferu Watergate i time nagnali predsjednika Richarda Nixona 1974. na ostavku, u novom dokumentarcu o istoj aferi pozvao na preporod istraživačkog novinarstva, u Velikoj Britaniji danas su male šanse da se to dogodi, tvrdi Toby Young u Daily Telegraphu

Zahvaljujući rezultatima tzv. 'Levesonove istrage' iz 2012. o etici u novinarstvu, istraživačkom novinarstvu bitno su suženi parametri. Prema prijedlogu povjerenstva ukinule bi se iznimke od zakona o zaštiti osobnih podataka koje su dosad važile za novinare. To znači da bi posjedovanje osobnih podataka moglo biti kažnjivo zakonom, osim ako nisu vezani za konkretan novinski članak. Tom uredbom bitno se ograničava rad istraživačkim novinarima koji zbog prirode posla prikupljaju mnogo podataka od kojih će, ovisno o tijeku istrage, samo neke objaviti.

Primjerice, slavni novinar David Hencke, proglašen političkim novinarom godine, smatra da pod tim uvjetima ne bi uspio razotkriti aferu primanja mita među britanskim parlamentarcima devedesetih godina koja je dovela do prinudnog otkaza dvaju mlađih ministara. Tvrdi da je podatke sakupljao preko tri godine, nastojeći dokazati da je preko lobista Iana Greera vlasnik robne kuće Harrods Mohamed Al-Fayed uplaćivao mito dvojici konzervativnih zastupnika. S današnjim ograničenjima koja predlaže Levesenova istraga, takav dugotrajni rad jednostavno ne bi bio ni moguć niti zakonit.

Jednako tako, rad novinara Bernsteina i Woodwarda u jednoj od najzvučnijih političkih afera 20. stoljeća Watergate, ne bi došao do kraja da su imali takva ograničenja. Iako postoji mala mogućnost da se u izradi novog pravilnika za rad britanskih medija neće nužno uvesti ta mjera, posljedice Levesonove istrage već se osjećaju u britanskom novinarstvu, tvrde u Telegraphu.

Svi predsjednikovi ljudi

Prošle godine je tako uhićen policajac zato što je navodno prenosio informacije medijima, iako za to nije bio plaćen. Dakle, malo je vjerojatno da bi danas u Britaniji bio moguć slučaj 'Dubokog grla', anonimnog i dobro informiranog izvora. Bernstein i Woodward su 33 godine štitili identitet svog izvora Marka Felta, jednog od direktora FBI-ja. Scenarij je to koji je danas nezamisliv ako zakon dosljedno slijedi naputke Levesonove istrage.

Stavka usvojena još 1984, prema kojoj bi policija tražila uvid u radne materijale novinara tek kad se iscrpe svi ostali modusi istrage, također bi mogla biti ukinuta u novom zakonu. Time se zaboravlja da je zaštita izvora od iznimne važnosti za novinare i zviždače, tvrde u organizaciji 'Index on Censorship', jednoj od glavnih u obrani slobode medija. Podsjeća se da se novinare koji predaju materijale policiji više ne smatra neutralnim izvjestiteljima, već produženom rukom zakona, a tada bi potencijalni izbori izgubili povjerenje u komunikaciji s medijima.