NOGIRAO IH AMAZON

WikiLeaks se vratio u Švedsku

01.12.2010 u 22:09

Bionic
Reading

Internetska stranica WikiLeaks više ne stanuje na serverima američkog Amazona i prema pisanju Associated Pressa i ponovno se vratila u Švedsku

Stranica, na kojoj su objavljeni tajni dokumenti američkog State Departmenta, odlučila je prvotno promijeniti tvrtku u nedjelju nakon brojnih hakerskih napada na njihovog švedskog partnera tvrtku Bahnhof, te se preselila kod Amazona.

Međutim, nakon što je tijekom srijede WikiLeaks je bio nedostupan jer Amazonovi serveri nisu reagirali na zahtjeve čelni ljudi WL-a odlučili su se ponovno vratiti u Švedsku.

Tijekom dana priopćio kako je Amazon srušio njihovu stranicu i prisilio ih na povratak u Švedsku dok iz Amazona cijelu priču nisu željeli komentirati.

Je li bbjava brojnih povjerljivih dopisa američke diplomacije bila legalna u WL-u ne dvoje  - bila je  legalna, rekao je glasnogovornik WikiLeaksa.

Kristinn Hrafnsson kaže da građani imaju pravo znati što su dužnosnici radili u njihovo ime i odbacuje zabrinutost da će objava povjerljive američke diplomatske korespondencije štetiti suradnji između zemalja.

"Ako je globalna sigurnost utemeljena na lažima i obmanama, možda bi je trebalo pošteno uzdrmati", rekao je on za TV Reuters.

WikiLeaks je potresao diplomatski svijet objavom izvoda iz više od 250.000 povjerljivih dopisa, u suradnji s pet zapadnih novina, među kojima su The New York Times i The Guardian.

"Općenito smatram da bi sva korespondencija trebala biti što je više moguće javna", rekao je Hrafnsson, bivši televizijski novinar na Islandu.

"Možda ponekad ima razloga za tajnost, ali ovdje govorimo o dužnosnicima koji rade u ime građana, a oni imaju pravo znati", istaknuo je.