ISPLIVALI POVJERLJIVI DOKUMENTI

Wikileaks katapultirao SAD u centar diplomatske krize

28.11.2010 u 20:57

Bionic
Reading

Zviždačka internetska stranica Wikileaks katapultirala je danas SAD u centar diplomatske krize objavom 250.000 stranica tajnih dokumenata koji otkrivaju američke dvostruke odnose prema saveznicima te taktičke planove prema zemljama identificiranima kao prijetnja

Povjerljivi dokumenti otkrivaju da su arapski čelnici poticali američke napade na Iran u cilju okončavanja nuklearnog programa te bliskoistočne zemlje. Američki diplomati, pak, trenirani su da osim diplomatskih obveza obnašaju i one špijunske naravi u UN-u, prenosi Guardian.

Angela Merkel je 'nekreativna osoba koja izbjegava rizik

Pentagonske duhove mogli bi uzburkati i povjerljivi dijelovi dokumenata koji na svjetlo iznose američku sumnju u povezanost ruske vlade s organiziranim kriminalom, teške kritike na račun savezništva s Velikom Britanijom tijekom vojnih operacija u Afganistanu, pa čak i podaci o nedoličnom ponašanju člana britanske kraljevske obitelji.

Materijali kojima raspolaže Wikileaks navodno klasificiraju Vladimira Putina kao 'alfu i omegu', Hamida Karzaia kao 'paranoika', Angelu Merkel kao 'nekreativnu osobu koja izbjegava rizik', dok je Mahmoud Ahmadinejad uspoređen s Adolfom Hitlerom.

Sjedinjene Države zatražile su od osnivača WikiLeaksa, Juliana Assangea, da ne objavljuje povjerljivu diplomatsku prepisku State Departmenta jer će tim ilegalnim postupkom dovesti u opasnost bezbrojne živote, zaprijetiti globalnoj borbi protiv terorizma i ugroziti američke odnose sa saveznicima.

Guardian sutra otkriva sve

Birtanski BBC izvijestio je u nedjelju da će The Guardian u ponedjeljak objaviti opširne izvatke iz dokumenata WikiLeaksa, uključujući i one s neugodnim američkim ocjenama o britanskom premijeru Davidu Cameronu. BBC također navodi da će dokumenti sadržavati povjerljiva američka stajališta o drugim zemljama, uključujući Australiju, Kanadu, Tursku, Izrael i Rusiju.

Američka državna tajnica Hillary Clinton i drugi visoki američki dužnosnici već su razgovarali s čelnicima mnogih zemalja o očekivanoj objavi WikiLeaksa. Clinton je u petak razgovarala s čelnicima u Kini, Njemačkoj, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Afganistanu, prema navodima glasnogovornika State Departmenta Philipa Crowleya. Kanada, Danska, Norveška i Poljska također su upozorene.

Wikileaks pod hakerskim napadom

WikiLeaks je u nedjelju na svom Twitter profilu objavio da je izložena 'cyber' napadu, izvijestio je CNN.
Poruka na Twitteru uslijedila je neposredno prije očekivanog objavljivanja nove količine povjerljivih dokumenata, za koje se vjeruje da sadrže dijelove diplomatske prepiske američkog State Departmenta iz razdoblja od 2006. do 2009. godine.
WikiLeaks je u poruci naveo da je izložen 'cyber' napadu koji se naziva distribuirani napad uskraćivanja usluge, skraćeno DDOS. Tim se napadom web stranica učini nedostupnom korisnicima tako da se preplavi zahtjevima za podacima, objašnjava CNN.