IZVANREDNO STANJE

WHO: Stanje u Indiji je više nego srceparajuće, činimo sve što možemo

26.04.2021 u 20:47

Bionic
Reading

Stanje u Indiji, kojom hara pandemija koronavirusa, "više je nego srceparajuće", izjavio je u ponedjeljak generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus

"WHO čini sve što može i pruža osnovne namirnice i opremu, među kojima tisuće aparata za kisik, montažne mobilne poljske bolnice i laboratorijsku opremu", rekao je Tedros na konferenciji za novinare.

U nekoliko dana indijska varijanta koronavirusa je unijela kaos u tu zemlju s 1,3 milijarde stanovnika i u nekoliko država je proglašeno izvanredno stanje. Indija je u nedjelju imala blizu u svijetu rekordnih 350.000 novozaraženih u jednom danu.

U glavnom gradu New Delhiju, svjedoci opisuju bolničke hodnike pretrpane krevetima i nosilima i ljude koje uzalud mole kisik ili krevet za člana obitelji, od kojih neki umiru na pragu bolnice.

"WHO je prerasporedio više od 2600 osoblja kako bi odgovorio na potrebe na terenu, pružio podršku, tehničke savjete ili pomoć pri cijepljenju", naglasio je Tedros.

"Do sada nikada važnost cijepljenja nije bila tako očita", dodao je.

WHO je također izvijestio da provodi brzu analizu stanja u područjima s rastućim brojem slučajeva i daje preporuke i podržava provedbu tih mjera.

Koronavirus u Indiji Izvor: EPA / Autor: DIVYAKANT SOLANKI

Indijski zdravstveni sustav je preplavljen novim valom infekcija koje se dijelom pripisuju indijskoj varijanti B.1.617, okvalificiranoj kao "dvostruki mutant".

Prva mutacija bliska je južnoafričkoj i brazilskoj varijanti (E484K) i smanjuje učinkovitost cijepljenja. Druga je nazočna u kalifornijskoj varijanti i mogla bi uzrokovati veću zaraznost.