odlične vijesti

WHO: Oblikuju se planovi za proizvodnju cjepiva u Africi

21.06.2021 u 20:30

Bionic
Reading

Oblikuju se planovi za početak proizvodnje cjepiva protiv covida-19 u Africi, usred sve veće zabrinutosti zbog nejednakog pristupa cjepivima tijekom pandemije

Prvi centar za proizvodnju mRNA cjepiva bit će otvoren u Južnoj Africi, uz pomoć konzorcija, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak.

Južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa pozdravio je planove kao važan korak naprijed prema Africi koja će postati manje ovisna o uvezenim cjepivima.

"Nikada ne dolaze. Nikada ne dođu na vrijeme", rekao je.

Na tom će se mjestu također obučavati kvalificirani radnici potrebni za proizvodnju cjepiva, kazao je.

"Ta inicijativa prva je od mnogih koju ćemo podržati", poručio je u video obraćanju francuski predsjednik Emmanuel Macron.

"Ovo su odlične vijesti, pogotovo za Afriku, koja ima najslabiji pristup cjepivima", kazao je čelnik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Centar bi mogao proizvesti prva cjepiva u roku od devet do 12 mjeseci, ako će se sve odvijati po planu, kazala je stručnjakinja WHO-a Soumya Swaminathan.

WHO je objavio da je potrebno još dogovoriti detalje o prijenosu tehnologije i suradnji.

Države su raspravljale o ukidanju patenta na cjepivo, što su posebno zagovarale Južna Afrika i Indija pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

Tedros je kazao da se broj novih slučajeva u dijelovima Afrike utrostručio ili čak učetverostručio kroz nekoliko tjedana, dijelom zbog iznimno male procijepljenosti.