NJEMAČKI LIBERALI

Westerwelle odlazi sa čela stranke

03.04.2011 u 21:04

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle povlači se s mjesta predsjednika njemačke Liberalno demokratske stranke (FDP), priopćeno je u nedjelju u Berlinu.

'Nakon dugog i temeljitog razmišljanja odlučio sam da se na stanačkoj konvenciji u svibnju više neću kandidirati za funkciju predsjednika stranke', rekao je Gudo Westerwelle na izvanrednoj konferenciji za tisak sazvanoj nakon povratka s turneje po Aziji.

Westerwelle je objasnio kako mu ova odluka s jedne strane pada teško jer je u obnašanje funkcije predsjednika stranke 'uložio puno truda' ali da mu je s druge strane lako jer da FDP raspolaže velikim brojem mladih kadrova koji će biti sposobni preuzeti vodstvo stranke.

'Time je otvoren put za novi početak', rekao je Westerwelle. On je istodobno naglasio kako se u budućnosti želi usredotočiti na funkciju ministra vanjskih poslova u koalicijskoj demokršćansko-liberalnoj vladi Angele Merkel. Westerwelle nije spomenuo funkciju dokancelara koju kao predsjednik manjeg koalicijskog partnera obnaša u saveznoj vladi.

Promatrači međutim ostavljaju otvorenim hoće li Westerwelle dobiti dovoljnu podršku unutar stranke za nastavak obnašanja funkcije ministra vanjskih poslova, pozicije koja u pravilu pripada predsjedniku stranke manjeg partnera u saveznoj vladi.

Westerwelle se povlači s mjesta predsjednika stranke nakon rasprave koja se u FDP-u i jednom dijelu javnosti razvila nakon loših rezultata koje su liberali požnjeli na prošlonedjeljnim izborima u saveznim pokrajinama Baden – Wuerttembergu i Porajnju – Falačkoj.