16 GODINA ZATVORA

Washington ogorčen presudom protiv Amerikanca za špijunažu u Rusiji

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 15.06.2020 16:22
  • Objavljeno 15.06.2020 u 16:22
Paul Whelan

Paul Whelan

Izvor: Profimedia / Autor: Valeriy Melnikov / Sputnik

Sjedinjene Države poručile su u ponedjeljak da su „ogorčene” ruskom presudom protiv Amerikanca Paula Whelana koji je dobio 16 godina zatvora zbog špijunaže, zatraživši da ga se „odmah pusti na slobodu”

Whelan je bivši američki marinski časnik, a ima i britansko, irsko te kanadsko državljanstvo.

Uhićen je u prosincu 2018. u luksuznom hotelu u Moskvi gdje je bio pozvan na vjenčanje.

Američki državni tajnik Mike Pompeo izrazio je u priopćenju žaljenje što je suđenje Whelanu bilo „tajno, s dokazima koji su bili tajni i bez odgovarajućih prava za obranu”.

„Imamo ozbiljnih razloga vjerovati da je Whelanu bilo uskraćeno pravo na pravedno suđenje, koje mu je Rusija dužna osigurati u skladu sa svojim međunarodnim obvezama kada je riječ o ljudskih pravima”, dodao je.

„Način na koji su ruske vlasti tretirale Paula Whelana bio je strašan. Rusija mu nije osigurala pravedno suđenje pred neovisnim i nepristranim sudom i u pritvoru mu je ugrozila život ignoriravši njegove stare zdravstvene probleme te ga je držala izoliranog od obitelji i prijatelja, što je nedopustivo”, dodao je.

Sud u Moskvi osudio je Whelana (50) u ponedjeljak zbog špijunaže na 16 godina zatvora koje mora služiti u strogom zatvoru.

Whelan je ocijenio da je suđenje bilo farsa i politički motivirano te tvrdi da je nedužan.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!