KAŽE AMERIČKI VELEPOSLANIK

Washington nije od Srbije tražio priznanje Kosova

25.04.2013 u 17:39

Bionic
Reading

Američki veleposlanik u Beogradu Michael Kirby izjavio je u četvrtak da Sjedinjene Države nisu tražile od Srbije priznanje Kosova niti je to srbijansko državno izaslanstvo učinilo postignutim sporazumom o normalizaciji s Prištinom u Bruxellesu

'Nismo tražili od Srbije da prizna Kosovo, tražili smo od Srbije da normalizira odnose i to je ono što ovaj sporazum čini"', rekao je Kirby novinarima na skupu u povodu predstavljanja investicijskih mogućnosti općina Preševo, Bujanovac i Medvedja na jugu Srbije, većinski naseljenih Albancima.

'Normalizacija odnosa nije isto što i priznanje', navode beogradski mediji objašnjenje američkog veleposlanika novinarima na pitanje o tome vidi li Washington bruxelleski sporazum kao priznanje neovisnosti Kosova.

Sporazum koji su u Bruxellesu pod pokroviteljstvom Europske unije postigli Priština i Beograd prihvatila je srbijanska vlada i vodeće parlamentarne stranke, ali su ga odbacili Srbi sa sjevera Kosova. Sporazum i njegova primjena tema su današnjeg sastanka premijera i vicepremijera Ivice Dačića i Aleksandra Vučića s predstavnicima kosovskih Srba.

Kasnije večeras u Beograd će u dvodnevni posjet doputovati europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i sastati se s premijerom Dačićem. Ovaj posjet šef delegacije EU u Beogradu Vincent Degert ocijenio je kao 'znak potpore procesu eurointegracija' nakon što je Europska komisija preporučila da se Srbiji dodijeli datum početka pregovora o članstvu u EU.