oštra poruka

Washington neće priznati Madurov mandat

10.01.2019 u 17:57

Bionic
Reading

Sjedinjene Države neće priznati legitimitet nedavno reizabranog venezuelskog predsjednika Nicolasa Madura i pojačat će pritisak na njegov režim, rekao je u četvrtak savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton.

"SAD neće priznati nezakonitu inauguraciju Madurove dikature. I dalje ćemo povećavati pritisak na taj korumpirani režim, podupirati demokratsku Narodnu skupštinu i pozivati na slobodu i na demokraciju u Venezueli", objavio je Bolton na Twitteru.

Nicolas Maduro koji je 20. svibnja pobijedio na predsjedničkim izborima koje je oporba bojkotirala, počinje u četvrtak drugi šestogodišnji mandat.

Europska unija (EU) i zemlje Limske skupine - u kojoj su od 2017. zemlje Latinske Amerike i Kanada - također su rekle da neće priznati drugi mandat venezuelskog predsjednika.

Washington je uveo nove financijske sankcije osobama i tvrtkama u Venezueli.

Nicolas Maduro (56) treba u četvrtak prisegnuti pred Vrhovnim izbornim sudom (TSJ) a ne u parlamentu, jedinoj ustanovi koja je u rukama oporbe.

Dva sata poslije u Washingtonu se održava izvanredna sjednica Organizacije američkih zemalja (OEA) o stanju u Venezueli.