novi oblik hladnog rata

Washington nazvao ulicu po kritičaru Kremlja, Moskva uzvraća protumjerom

16.02.2018 u 16:42

Bionic
Reading

Nakon što je gradsko vijeće Washingtona odlučilo preimenovati ulicu ispred zgrade ruskog veleposlanstva u tom gradu u čast ubijenog ruskog oporbenjaka Borisa Nemcova, Moskva razmišlja o protumjerama pa je predloženo da se ulica u kojoj je smješteno američko veleposlanstvo nazove Prva sjevernoamerička slijepa ulica

Preimenovanje nekadašnje Avenije Wisconsin u američkom glavnom gradu izazvalo je buru negodovanja u Rusiji pa je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov poručio kako odluka gradskih vlasti Washingtona dolazi u vrijeme narušenih odnosa tih dviju država.

'Ne bih htio komentirati, no naglasit ću kako su kompromitirani privilegiji i ovlasti gradskih vlasti u vrijeme kad su bilateralni odnosi dviju država daleko od željenih', izjavio je Peskov.

Na reakciju Moskve nije trebalo dugo čekati pa je ovih dana predloženo da se moskovska ulica Boljšoj Devjatinski staza, u kojoj se nalazi američko veleposlanstvo, preimenuje u Prvu sjevernoameričku slijepu ulicu.

Prijedlog je stigao od desno orijentiranog zastupnika ruske Dume Mihaila Degtjarjova, a konačna odluka o preimenovanju očekuje se krajem veljače.

  • +15
Vladimir Putin Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Podsjetimo, veliki kritičar Kremlja Nemcov ubijen je u središtu Moskve 27. veljače 2015. godine.

Zbog njegova ubojstva uhićeno je pet osoba koje su prošlog ljeta osuđene na zatvorske kazne od 11 do 20 godina.