SVJETSKA TRŽIŠTA

Wall Street pao, splasnule nade u brzo smanjenje kamata

17.01.2024 u 07:22

Bionic
Reading

Na Wall Streetu su u utorak burzovni indeksi pali jer je splasnuo optimizam u vezi smanjenja kamatnih stopa i jer su ulagače pokolebali slabiji nego što se očekivalo poslovni rezultati banaka.

Dow Jones oslabio je 0,62 posto, na 37.361 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,37 posto, na 4.765 bodova, a Nasdaq indeks 0,19 posto, na 14.944 boda.

Nakon snažnog rasta cijena dionica krajem prošle godine, u novoj je godini na najvećoj svjetskoj burzi splasnuo optimizam jer su splasnule i nade u agresivno smanjenje kamata Feda.

Ulagači su se nadali da će središnja banka početi smanjivati kamate u ožujku, no sve je manje izgleda za to jer je inflacija i dalje relativno visoka, a gospodarstvo stabilno raste.

Nakon niza čelnika Feda, jučer je i guverner središnje banke Christopher Waller kazao da nema potrebe žuriti sa smanjenjem kamata, premda je sve sigurniji da je inflacija na putu prema Fedovoj ciljanoj razini od 2 posto.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih 10 cijene su dionica jučer pale, a najviše u energetskom, 2,4 posto.

Među najvećim gubitnicima bio je i bankarski sektor jer je cijena dionice Morgan Stanleya pala više od 4 posto.

Već je u petak taj sektor bio pod pritiskom jer je niz banaka izvjestio o slabijim kvartalnim poslovnim rezultatima nego što se očekivalo.

Jučerašnjim padom za 1,2 posto, S&P 500 indeks bankarskog sektora skliznuo je na najnižu razinu u više od mjesec dana.

Među gubitnicama se jučer našla i dionica Applea, s padom cijene za 1,2 posto, nakon što je taj tehnoloških div ponudio popuste, što rijetko čini, na kupnju iPhonea u Kini zbog velike konkurencije na tamošnjem tržištu.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,48 posto, na 7.558 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,30 posto, na 16.571 bod, a pariški CAC 0,18 posto, na 7.398 bodova.