PORUKA IZ SRBIJE

Vulin: Iskrenost osude zločina mjeri se sudskim presudama ubojicama, a ne obilascima grobova

25.08.2020 u 18:15

Bionic
Reading

Iskrenost osude zločina ne mjeri se zakašnjelim obilascima grobova, već sudskim presudama ubojicama, reagirao je u utorak srbijanski ministar obrane Aleksandar Vulin na govor hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića na komemoraciji ubijenim Srbima kod Knina 1995.

"Nakon 25 godina hrvatska država je priznala da je ubojstvo šestero nenaoružanih staraca zločin. Čuli smo i da je strijeljanje srbijanskih staraca u selu Grubori nanijelo štetu Hrvatskoj, ali nismo čuli da je akcija Oluja u kojoj su ih pobili, zločin. Kada ubijete šestero staraca to je šteta za Hrvatsku, kada protjerate 250.000 Srba i ubijete 2.000 Srba to je razlog za proslavu", prenijelo je srbijansko ministarstvo obrane Vulinove riječi.

Dodao je da Hrvatska još nije uputila riječi isprike, "ni riječi objašnjenja zašto je bilo potrebno 25 godina da se prizna zločin u Gruborima".

"Nismo čuli zašto se Srbima već 25 godina ne omogućava povratak i zašto su zločinci iz Grubora pravomoćno oslobođeni svake odgovornosti. Iskrenost osude zločina ne mjeri se zakašnjelim obilascima grobova, već sudskim presudama ubojicama koji su grobove iskopali", naveo je Vulin.

Predsjednik Zoran Milanović izjavio je u utorak da je današnja komemoracija srpskim civilnim žrtvama rata u Gruborima neka vrsta duga časti prema onome što se dogodile prije 25 godina.

"Lako je sada govoriti nakon 25 godina da za ovo nitko nije osobno odgovarao. Zna se otprilike ili skoro točno koja postrojba je bila ovdje toga dana", kazao je Milanović.

Rekao je kako užas izaziva ubojstvo šest nedužnih i starih mještana Grubora, i to je najveća šteta. Šteta hrvatskoj državi je također velika, dodao je Milanović.

"Vrijeme je za normalno u nama što postoji u svakom čovjeku. Dobro, pitomo i naivno. Dosta je bilo onoga što je obilježavalo odnose dvaju naroda, dviju nacija kojima je teško u Europi naći dvije sličnije i s najvećim brojem dodira. To nisu ni Česi ni Slovaci, a ni Šveđani i Norvežani. To smo mi, Hrvati i Srbi, naši susjedi", istaknuo je Milanović.