vladimira vuletić

Zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka o postcovidu: Pacijenti su lutali od ambulante do ambulante, evo kada se trebaju javiti neurologu

13.05.2021 u 09:47

Bionic
Reading

Nakon postcovid ambulante u KB-u Dubrava, neurološka ambulanta za pacijente koji trpe simptome i nakon preboljelog Covida-19 otvorena je u KBC-u Rijeka. Liječnike iznenađuje koliko taj sindrom pogađa mlađu populaciju

'Ambulanta je ovaj utorak počela s radom, a namijenjena je svim pacijentima koji neurološke simptome povezuju s preboljelim Covidom-19', kaže doc. prim. dr. sc. Vladimira Vuletić, predstojnica Klinike za neurologiju i zamjenica ravnatelja KBC-a Rijeka, za HRT.

'Ono na što se pacijenti neurološki najviše žale je taj dugotrajan umor, poremećaj spavanja i smetnje s mirisom i okusom. Međutim i na probleme s pamćenjem, koncentracijom, pažnjom, izvršnim funkcijama, smetenošću čak i kod mlađih ljudi', upozorila je Vuletić.

'Anksioznost, depresija, promjene ponašanja te simptomi perifernog živčanog sustava kao slabost i trnci u mišićima, glavobolje, vrtoglavice, epilepsija i moždani udari, za sve te stvari treba se javiti neurologu, i to su simptomi s kojima nam se ljudi najčešće javljaju', nabraja predstojnica.

Postcovid sindrom je češći nakon preboljenih težih oblika koronavirusa, ali primijećeno je da se i kod mlađih pacijenata s blažim oblikom infekcije javlja u velikom postotku. Čak 20 posto njih prijavljuje neurološke smetnje.

Kinezi, koji su se prvi susreli s virusom, imaju najviše objavljenih radova na temu postcovid sindroma.

'U jednom od radova koji su objavili stoji da su mladi ljudi, od 20 do 40 godina, koji su imali blagi oblik Covida bez temperature, imali problema s pamćenjem, smetnjama koncentracije, problemima spavanja i da im je to izrazito smetalo u svakodnevnom životu, a naročito na poslu', objašnjava Vuletić, dodajući da su im se pacijenti javljali i prije nego što je otvorena neurološka postcovid klinika. Neki samostalno, a neki su bili upućeni iz već postojeće respiratorne postcovid ambulante.

'Događalo se da pacijenti lutaju od ambulante do ambulante, i postojala je sve veća potreba pa smo odlučili olakšati pacijentima i kolegama te otvoriti ambulantu u koju će dolaziti pacijenti s neurološkim smetnjama perifernog živčanog sustava', kaže predstojnica Klinike za neurologiju KBC-a Rijeka.