stvar RECIPROCITETa

U Hrvatskoj zasad cijepljeno 470 stranih diplomata i članova međunarodnih organizacija s obiteljima

13.05.2021 u 09:21

Bionic
Reading

Odluka o uključivanju članova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akrediranih u Hrvatskoj u plan cijepljenja donesena je još u siječnju, a odnosi se i na strane rezidente koji žive u Hrvatskoj. Ta odluka donesena je kako bi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova ostvarilo reciprocitet te omogućilo cijepljenje hrvatskim članovima diplomatskih misija i hrvatskim rezidentima u svijetu

Cijepljenje za strane rezidente organizirano je pod istim uvjetima, odnosno pod istim prioritetima kao i za građane Hrvatske, kada je započelo cijepljenje 3. skupine stanovništva, očekujući da će tako biti i za hrvatske rezidente u svijetu, priopćio je MVEP u četvrtak.

U nedjelju, 9. svibnja, cijepljeno je prvom dozom cjepiva oko 470 članova diplomatskih misija i međunarodnih organizacija, kao i članova njihovih obitelji.

Zbog spriječenosti određenog broja diplomata i članova obitelji (ramazanski mjesec, odsutnost zbog putovanja ili drugi opravdani razlog), dodatno cijepljenje bit će organizirano sljedeći tjedan za oko 100 osoba koje nisu pristupile cijepljenju u nedjelju. Organizacija cijepljenja, kao i komunikacija sa stranim veleposlanstvima, ostvarena je suradnjom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Diplomatskog protokola MVEP-a.

Andrej Plenković obišao paviljon na Velesajmu gdje se provodi masovno cijepljenje Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL