SUĐENJE U NJEMAČKOJ

Vukšić ponovo svjedočio na suđenju Perkoviću i Mustaću

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2015 20:56
  • Objavljeno 24.02.2015 u 20:56
Josip Perković

Josip Perković

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

U Muenchenu je u utorak ispitivanjem svjedoka optužbe Bože Vukušića pred Višim zemaljskim sudom nastavljeno suđenje Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog sumnje u pružanje pomoći u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića u Wolfratshausenu kraj Muenchena 1983. godine

Bože Vukušić je svoje svjedočenje, koje je započelo u siječnju, nastavio odgovaranjem na pitanje sudskih vještaka i obrane vezano uz njegovu djelatnost voditelja saborske Komisije za ispitivanje žrtava rata i poraća koja je djelovala početkom 90-tih godina prošlog stoljeća. Vještake je zanimalo na koji način je Vukušić dolazio do spisa koji su kasnije ušli u sadržaj izvješća komisije.

Obrana je, kao i tijekom Vukušićeva svjedočenja u siječnju, pokušavala diskreditirati svjedoka pitanjima o njegovoj stručnosti za obavljanje posla voditelja Komisije. Još je jednom istaknula podatak da je u izvješću Komisije koje je Saboru predano 1999. stajao podatak da je tijekom Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj stradao tek 331 pripadnik židovske zajednice te ga zbog toga optužila za nijekanje holokausta.

Obrana je pročitala pismo Slavka Goldsteina koji se tadašnjem predsjedniku Sabora Vlatku Pavletiću požalio na izvješće Komisije za žrtve rata i poraća. Vukušić je ustvrdio kako se on uopće nije bavio žrtvama Drugog svjetskog rata nego samo poslijeratnim Udbinim ubojstvima emigranata.

Predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster i u utorak je, kao i tijekom svjedočenja u siječnju, odvjetnicu Zdravka Mustača, Lidiju Horvat upozoravao zbog načina postavljanja pitanja svjedoku kojima se pokušavalo temetizirati Vukušićeva prošlost, odnosno njegovo osuđivanje u Njemačkoj sbog suučesništva u ubojstvu. Nakon uzastopnog ponavljanja sličnih pitanja, na koja je Vukušić u siječnju već dao odgovor, Dauster je nakratko prekinuo ročište koje je još uvijek u tijeku.

Vukušić bi se kao svjedok još trebao pred sudom u Munenchenu pojaviti i u srijedu i četvrtak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!