VRIJEDNO PRIZNANJE

Vukovaru turistički Oscar za 2011. godinu

23.05.2011 u 19:01

Bionic
Reading

Arheološko nalazište Vučedol i vučedolska kultura, a s njima i grad Vukovar, dobitnici su ovogodišnje prestižne nagrade Zlatna jabuka – novinarskog 'turističkog Oscara', koje im je dodijelilo Svjetsko udruženje turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET)

Nagradu je, za istraživanje vučedolske kulture i njezinu promociju u svijetu, na obali Dunava vukovarskom dogradonačelniku Željku Pinjuhu u ponedjeljak uručio Tijani Haddad, predsjednik FIJET-a, a svečanosti je nazočio i ministar turizma Damir Bajs.

'Vučedolska kultura nije samo vukovarska ili hrvatska, nego je i svjetska kulturna baština koja pripada cijelom svijetu. Kulturno naslijeđe mora se čuvati i promicati i to je jedna od zadaća FIJET-a', rekao je Haddad nakon što je Zlatna jabuka u staklenoj replici vučedolske golubice dovezena veslačkim osmercem na dunavsku obalu.

Hrvatska 23. država u svijetu turizma

Na predaji nagrade u Vukovaru ministar turizma Damir Bajs naveo je izanimljive podatke koji govore o aktualnom trenutku turističke ponudeHrvatske rekavši da je Hrvatska na 23. mjestu na rang-listiturističkih zemalja. 'U prva četiri mjesta već smo zabilježili 10,5milijuna noćenja. Planiramo u cijeloj godini ostvariti 57 milijunanoćenja. Hrvatska od turizma godišnje zaradi 6,5 milijardi eura, što je15 posto nacionalnog BDP-a', potvrdio je ministar Bajs. Dodao je i da je Hrvatska u protekle tri godine imala devet posto bolje turističkerezultate od ostatka Europe.

Za dogradonačelnika Pinjuha iznimno je bitno postavljanje Vukovara uz rame biserima hrvatskog turizma – Dubrovniku i Splitu, koji su već dobili 'turistički Oscar'.

'Završetkom obnove Dvorca Eltz i izgradnjom muzeja na Vučedolu, Vukovar će zaokružiti svoju turističku ponudu', rekao je Pinjuh

U okviru arheološko-turističkog kompleksa na lokalitetu Vučedol gradi se i Muzej vučedolske kulture, pa se dodjela 'turističkog Oscara' savršeno uklopila, ocijenili su turistički novinari i djelatnici u turizmu. Izgradnja kompleksa na Vučedolu, središta jedne od najstarijih europskih kultura, dio je sveobuhvatnog projekta obnove kulturne baštine Vukovara, Vučedola i Iloka vrijednog 226 milijuna kuna i financiranog od strane hrvatske Vlade i Razvojne banke Vijeća Europe.

Vukovar je za prestižnu nagradu nominiran još prije četiri godine, a prije njega su 'turistički Oscar' već dobili Dubrovnik (1996) i Split (2002). Udruženje FIJET osnovali su prije 57 godina u Parizu novinari Francuske i Belgije.

Danas su članovi te novinarske asocijacije više od 1.000 turističkih novinara i pisaca u turizmu iz 35 država. Od 1970. godine ustanovljena je nagrada Zlatna jabuka koja se dodjeljuje gradovima za očuvanje i unapređenje povijesno-kulturne baštine, tradicije i običaja u funkciji razvoja turizma.

Za Zlatnu jabuku 2014. nominirani su Opatija i Rovinj.