SPORNA SLIKA

Vukovarski Muzej nije prije rata imao Modiglianijeve slike

21.07.2011 u 11:29

Bionic
Reading

Sporna slika talijanskog slikara Amadea Modiglianija, koja je bila navodni krucijalni trag u otkrivanju posljednjeg haaškog bjegunca Gorana Hadžića, nije do rata bila u vukovarskom Muzeju, niti je bila u nekoj od tamošnjih privatnih zbirki

Među kulturnim blagom vukovarskog Gradskog muzeja, pokradenim i odnesenim iz Eltzova dvorca nakon okupacije Vukovara, nije bilo Modiglianijevih slika, a pogotovo ne 'Portret muškarca' o kojem se nakon uhićenja Gorana Hadžića naveliko govori.

'Muzej sigurno nije imao nijednu Modiglianijevu sliku, ali to ne znači da netko drugi u Slavoniji, posebno u privatnim zbirkama, nije posjedovao. Za vukovarske kolekcionare sam, također, siguran da nisu u svojim zbirkama imali djela tog talijanskog umjetnika', potvrdio je Zdravko Dvojković, muzejski savjetnik i povjesničar umjetnosti iz Vukovara, angažiran u vukovarskom Muzeju na Zbirci Bauer i Galeriji umjetnina.

I Dvojković je sa zanimanjem pratio vijesti o Hadžićevu uhićenju nadajući se kako bi mogao čuti za još neku od umjetnina ukradenih iz Eltzova dvorca, ali i drugih lokacija na kojima su se u Vukovaru do rata nalazila umjetnička djela. 'Osim tog Modiglianija, nisam čuo da se spominju druga djela. Sve sam podatke o slikama i umjetničkim djelima koja su odnesena iz Vukovara dao policiji i još uvijek tragamo za njima', rekao je Dvojković.

Uz umjetnine koje su čuvane u vukovarskom Muzeju, navodi i kako su Vukovarci u svojim privatnim zbirkama imali bogate kolekcije drugih umjetnika koje su nestale u ratnom vihoru ili nakon okupacije. Tek manji dio vlasnici su uspjeli spasiti.