osigurana preobuka

Vukovarske školarce dočekat će besplatne cvičke i radne bilježnice

25.08.2020 u 12:50

Bionic
Reading

Prvoga dana nove školske godine sve vukovarske osnovnoškolce dočekat će nova preobuka kao i kompleti radnih bilježnica za što je iz gradskog proračuna osigurano ukupno 400 tisuća kuna, istaknuo je na konferenciji za novinare vukovarski gradonačelnik Ivan Penava

"Zbog pandemije koronavirusa prošla je školska godina bila specifična, a nažalost tako započinje i školska godina 2020./2021., no grad Vukovar neće štedjeti na djeci", rekao je Penava, dodavši da se dugogodišnjom praksom osiguravanja preobuke i radnih bilježnica roditeljima nastoji financijski olakšati početak nove školske godine.

Za učenike do četvrtog razreda osigurano je 892 para cvički, odnosno obuće bez vezica, dok je za starije osnovnoškolce osigurano 912 pari startasica, što je gradski proračun ukupno stajati 200 tisuća kuna.

Preostalih 200 tisuća kuna osigurano je za nabavku 20,823 bilježnice u 12 različitih formi i dimenzija, sa motivima grada Vukovara.

Penava je napomenuo da je osiguran produženi boravak za djecu svih gradskih osnovnih škola.

Time se, dodao je, približavaju strateškom cilju cjelodnevne nastave čiji je preduvjet jednosmjenski rad u školama što će iziskivati proširivanje školskih kapaciteta.

Za produženi boravak djece u svih šest osnovnih škola u Vukovaru osigurano je iz proračuna 800 tisuća kuna.

Lani je za četiri od šest škola bilo osigurano 750 tisuća kuna od kojih je po Penavinim riječima oko 570 tisuća kuna potrošeno na plaće i materijalne troškove nastavnika.

Vukovarski gradonačelnik je zaključio da su roditelji vukovarskih osnovnoškolaca u povoljnijem položaju jer drugdje materijalne troškove nastavnika pokrivaju roditelji djece u produženom boravku.

Nakon što se grad prošle godine izborio za osnivačka prava nad osnovnim školama iz gradskog proračuna nastavljaju se investicije u školske objekte pa je na ime toga uloženo oko milijun kuna od čega oko 400 tisuća kuna u obnovu kupatila, kuhinje i sustava odvodnje u osnovnoj školi Blage Zadre.

Penava je dodao da je ove godine u vukovarskim vrtićima upisano 20-ero djece više nego lani pa ih je sada u vrtićima 791.

"To je pokazatelj naših gospodarskih i drugih nastojanja da mlade obitelji dolaze i ostaju u Vukovaru", zaključio je Penava.