IPSOS PULS ZA DNEVNIK NOVE TV

Vukovarci mandat daju Sabi; ćirilicu žele odgoditi

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Izbori u Vukovaru odvijaju se u sjeni pitanja dvojezičnosti, a u tom gradu na istoku Hrvatske vlada opći pesimizam. U utrci za gradonačenika Željko Sabo ima prednost (47,1 posto), a HDZ-ov kandidat Ivan Penava trenutačno osvaja 31,2 posto birača, pokazalo je istraživanje Dnevnika Nove TV koje provodi Ipsos Puls

Od ostalih kandidata Slavica Jelinić iz HDSSB-a osvaja 3,5 posto birača, a Ivica Žulja iz HSP-a 3,1 posto. Slavko Mirinić ispred Nove stranke ima 2,2 posto birača, ostali kandidati 3,5 posto, a neodlučno je 9,5 posto birača.

Istraživanje pokazuje da bi u drugi krug ušli Željko Sabo i HDZ-ov Ivan Penava; Sabo bi osvojio 55,3 posto, a Penava 38 posto glasova. Sabo u drugom krugu može računati na birače SDSS-a i laburista, a Penava na birače HDSSB-a. Pravaši su podijeljeni između dvojice kandidata.

Na izborima za Gradsko vijeće vodi se 'mrtva trka' između desnice i ljevice. HDZ i HSP Ante Starčević imaju 32,8, a SDP i HSU 31,6 posto birača. Od ostalih stranaka SDSS ima 10,3 posto. Laburisti su na 5,8 posto. HDSSB ima 3,5 posto, a HSP 2,1 posto. Ostale stranke imaju 4,5 posto, a neodlučnih je 9,5 posto.

Da uvođenje dvojezičnosti u Vukovaru treba odgoditi misli 54,9 posto birača, a njih 11,8 misli da dvojezičnost treba primijeniti uz neka ograničenja. Da se dvojezičnost treba odmah primijeniti misli 27,4 posto birača. Ne zna 5,9 posto birača.

Dnevnik Nove TV

Dnevnik Nove TV

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

No većina građana Vukovara misli da pitanje dvojezičnosti nije najvažne pitanje u tom gradu: tako misli 48,3 posto birača. Da je važno, ali i da ima drugih pitanja misli pak 37,9 posto birača, dok dvojezičnost jako važnim pitanjem smatra 11 posto birača. Ne zna njih 3,1 posto.

Pogoršano stanje

U odnosu na prije četiri godine, 54,8 posto građana misli da se stanje pogoršalo, a njih 21,1 posto misli da je stanje isto. Da se stanje poboljšalo misli pak 18,9 posto građana, a ne zna njih 4,2 posto.

Svaki četvrti Vukovarac s višom školom ili fakultetom misli da je stanje bolje, kao i svi oni s primanjima iznad 8.500 kuna.

Da je stanje lošije misli više starijih birača, od 31 do 60 godina, njih 62 posto. Pesimisti su i birači sa srednjom školom (59 posto), ali i stanovnici prigradskih naselja (79 posto).

Sabo kraj mandata dočekuje s 'trojkom'

Gradonačelnik Vukovara Željko Sabo kraj mandata dočekuje sa školskom ocjenom 3,3. Naravno, od svojih birača dobio je nešto veću ocjenu 4,2, dok je kod birača HDZ-a ta ocjena tek 2,6.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!