PROGRAM SJEĆANJA

'Vukovar je jučer, danas i sutra'

04.11.2009 u 11:59

Bionic
Reading

Obilježavanje 18. studenoga, Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, održava se od 12. do 20. studenoga pod geslom 'Vukovar je jučer, danas i sutra', rečeno je na konferenciji za novinare vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe

Predstavljajući program Dana koji se odlukom Hrvatskog sabora obilježava 18. studenoga, na dan kada je 1991. godine slomljen otpor branitelja Vukovara, a grad su zauzeli pripadnici bivše JNA i srpskih paravojnih postrojbi, Sabo je kazao da će tog dana biti u Vukovaru ujedinjena cijela Hrvatska.

'Geslom 'Vukovar je jučer danas i sutra' željeli smo poručiti da Vukovar nije samo simbol jedne prošlosti, već predstavlja i današnjicu, ali i hrvatsku budućnost', istaknuo je Sabo.

Prema njegovim riječima, svehrvatsko zajedništvo očitovat će se 18. studenoga i polaganjem vijenaca kod spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata izaslanstava svih hrvatskih županija, što je novost u programu.

Mesić u koloni sjećanja

Središnji dio obilježavanja 18. studenoga je tradicionalno okupljanje sudionika u dvorištu vukovarske bolnice te kolona sjećanja od bolnice do Memorijalnog groblja na kojem će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Misu zadušnicu na groblju će predvoditi požeški biskup monsinjor Antun Škvorčević

Obilježavanje stradanja branitelja i civila u Domovinskom ratu u vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo Naselje održat će se 19., a 20. studenoga obilježit će se stradanje Vukovaraca u logoru na Veleprometu te Ovčari.

Sabo je također kazao da je potvrđena nazočnost predsjednika Republike Stjepana Mesića na obilježavanju toga dana.

Kad su u pitanju predsjednički kandidati, njihova nazočnost neće biti uvrštena u službeni protokol, ali će, poput ostalih građana, i oni moći položiti vijenac i zapaliti svijeću, kazao je vukovarski gradonačelnik.

Simpozij u spomen na dr. Njavru

Program je usuglašen s koordinacijom Udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i ratnim zapovjednicima obrane Vukovara 1991. godine Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem, rekao je Sabo.

Program obilježavanja Dana sjećanja započet će 12. studenoga izložbom fotografija 'Vukovar - dokumenti vremena' Bolte Ranilovića i Ane Matoš

Od 13. do 14. studenoga održat će se 12. znanstvenostručni skup 'Vukovar '91. - 18 godina poslije' u organizaciji vukovarskog Centra Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar.

U organizaciji Ogranka Matice hrvatske Vukovar 16. studenoga bit će predstavljena knjiga 'Kronika franjevačkog samostana u Vukovaru - godine progonstva i povratka' fra Branimira Koseca i fra Ante Perkovića, dok će se 17. studenoga u organizaciji vukovarske bolnice i Udruge hrvatskih liječnika dragovoljaca održati peti znanstveno-stručni simpozij 'Ratna bolnica Vukovar 1991.' koji će biti posvećen preminulom kirurgu vukovarske ratne bolnice dr. Jurju Njavri