nakon glavnog odbora

Vukas želi izbore bez teških riječi, Grbin se ne boji odmazde Bernardićevog kadra, a SDP se osipa: Iz stranke izlazi šef sisačko-moslavačkog ogranka

18.07.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u subotu je, nakon što je Glavni odbor stranke raspisao izbore za 26. rujna, izjavio je da je sada najvažnije da izborni ciklus u stranci prođe bez teških riječi i povišenih tonova unatoč lošem rezultatu na parlamentarnim izborima

Nakon jednoglasnog donošenja odluke o raspisivanju izbora za predsjednika, Predsjedništvo i Glavni odbor stranke, koji će se birati po principu jedan član - jedan glas, Vukas je izvijestio da se Glavni odbor bez prijepora usuglasio oko svih odluka.

Kazao je da se na Glavnom odboru nije razgovaralo tko bi se trebao kandidirati ili koliko će biti kandidata jer, istaknuo je, SDP je demokratska stranka i ne može se nikome zabraniti pravo da se kandidira. Osim najave Peđe Grbina da će se kandidirati, za sada se nitko drugi nije javio, dodao je.

Glavni odbor u poslijepodnevnim satima analizira izborne rezultate i Vukas ne očekuje polemičnu raspravu jer “nema osobe u dvorani, ako je odgovorna i svjesna i sama ne preuzima dio odgovornosti”.

Naš rezultat na parlamentarnim izborima je loš, ali za sada nije bilo žučnih rasprava i teških riječi, dodao je.

Upitan misli li da bi bilo dobro da bude samo jedan kandidat za predsjednika, Vukas najvažnijim smatra da iz izbornog procesa izađu ujedinjeni, da se ne ponovi ono što se događalo protekle tri i pol godine i da poslije izbora ne bude nekih opstrukcija i razmimoilaženja.

“Najbitnije mi je da izborni ciklus prođe bez teških riječi, bez povišenih tonova, da se stranka ne dijeli oko kandidata, a ako budu dva kandidata, da to bude fer i poštena borba i da SDP izađe jači s novim rukovodstvom koje će pripremiti stranku za izborne cikluse koji slijede”, istaknuo je Vukas.

Domitrović napušta SDP

Unatoč Vukasovu optimizmu, predsjednik sisačko-moslavačkog SDP-a Nikola Domitrović kasnije je u raspravi najavio izlazak iz stranke, obrazloživši da se više ne osjeća dijelom stranke u koju je ušao i vjerovao te kako smatra da izbori neće donijeti promjene nego će ostati stari sukobi.

Član Predsjedništva koji je za sada jedini najavio kandidaturu za predsjednika SDP-a Peđa Grbin, a kojega podržavaju i gradonačelnici iz neretvanske skupine, zahvalio je na podršci, kao i svima koji se prepoznaju u onome što zagovara.

  • +24
Glavni odbor SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

To je puno važnije nego da dobijem podršku samo zbog svog imena, takvog razmišljanja u SDP-u je dosta i to nas je dovelo tu gdje jesmo. Dalje moramo ići s idejama, vizijama i programima i sviđa mi se što sve više članica i članova SDP-a razmišlja na taj način, istaknuo je Grbin, dodavši da vjeruje da će biti protukandidata te da se veseli tomu.

Nasuprot onima koji su zagovarali odgodu izbora, Grbin izuzetno važnim smatra da se oni održe što prije.

  • +16
Dolazak na sjednicu Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

“Ne treba se zavaravati, SDP je stranka u problemima. Ako te probleme ne počnemo rješavati, Hrvatska nas sigurno neće čekati i zato mi je drago da danas apsolutno nitko nije predložio odgodu izbora”,rekao je, dodavši da će tema kampanje biti problemi u stranci, ali i gdje se SDP vidi za pet ili deset godina jer ozbiljne stranke razmišljaju o tome.

Danas se neće završiti rasprava o rezultatima izbora, ona će se nastaviti i s novim vodstvom jer moramo jako dobro shvatiti što su nam građani poručili i koliko se duboko moramo promijeniti ako želimo vratiti povjerenje koje je SDP godinama uživao, mišljenja je Grbin.

Budućnost SDP-a ne vidim u strujama i klikama koje će isticati nečiju kandidaturu i onaj tko želi, neka izađe pred javnost i kandidira se, uzvratio je na kritike Gordana Marasa kako se neke nagovara na kandidaturu da bi zadržali svoje fotelje.

Postane li čelnik SDP-a, Grbin je kazao da ne strahuje od opstrukcije nekih zastupnika koje je Davor Bernardić stavio na listu. To su sve kolegice i kolege s kojima dijelim ideju da Hrvatska treba biti pravednija, solidarnija i bolja i uvjeren sam u uspješan parlamentarni rad SDP-a unatoč nešto manjem broju zastupnika, zaključio je Grbin.

Glavni odbor SDP-a u poslijepodnevnim satima nastavlja analizirati rezultate parlamentarnih izbora, a o kadrovskim rješenjima u Saboru, koje će predložiti v.d. predsjednika Zlatko Komadina, raspravljat će u utorak na sjednici Kluba zastupnika.