predizborna kampanja

Vukas: Bernardić bi sam otišao u samoizolaciju da je bio u kontaktu sa zaraženima

26.06.2020 u 18:23

Bionic
Reading

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas u petak je potvrdio da predsjednik stranke Davor Bernardić nije bio u kontaktu sa zaraženim SDP-ovcem Adrijanom Friganovićem ni potpredsjednikom stranke Rajkom Ostojićem, inače bi samoinicijativno otišao u samoizolaciju.

“Primjerom Rajka Ostojića koji je samoinicijativno otišao u samoizolaciju i na testiranje na virus Covid-19 nakon kontakta sa zaraženim stranačkim kolegom Friganovićem želimo pokazati da Restart koaliciji nisu važni mandati nego sigurnost i zdravlje građana”, istaknuo je Vukas na konferenciji za novinare.

Predsjednik Bernardić nije bio u kontaktu ni s Friganovićem ni s Ostojićem jer da je bio, samoinicijativno bio otišao u izolaciju. Sutra je trebao biti u drugoj izbornoj jedinici, ali, igrom slučaja, nije bio u kontaktu ni s jednim ni s drugim, pojasnio je.

Osvrnuo se na nedavni teniski turnir u Zadru gdje je, kako je kazao, “pala cijela vertikala Stožera” i gdje se uprlo prstom u Novaka Đokovića i Gorana Ivaniševića, koji nisu sami organizirali turnir nego je tu humana, hvale vrijedna inicijativa organizirana po uputama MUP-a i Stožera. Sva odgovornost je na službama ove zemlje koje nisu osigurale uvjete pod kojima se taj turnir trebao održati, dodao je.

Ne znamo koju poruku šalje primjer premijera Andreja Plenkovića koji ne želi otići u samoizolaciju u situaciji kada ponovno imamo velike brojeve zaraženih, s obzirom na to da smo u ožujku kada su bile slične brojke imali totalnu blokadu, zapitao je Vukas. Plenković svojim ponašanjem i bahatim postupcima ne želi ići u samoizolaciju, putuje Hrvatskom i bori se da pod svaku cijenu zadrži vlast, ocijenio je glavni tajnik SDP-a.

Plenković je trebao svojim primjerom pokazati odgovornost

SDP-ov koordinator javnozdravstvenih politika Saša Srića ustvrdio je da je Ostojić pokazao da je odgovoran čovjek, a SDP odgovorna stranka. HDZ pokušava pokazati siguran smjer, a ne znam kakav je to siguran smjer ako se u njemu bježi od odgovornosti prema sebi i sugrađanima, a nudi sigurna Hrvatska, rekao je Srića.

Plenković je trebao svojim primjerom pokazati odgovornost i otići u samoizolaciju, što je pokazao Ostojić i brojni državnici u Europi i svijetu, napomenuo je, dodavši da ovo nije novi val krize nego nastavak prvoga vala, što je posljedica zbivanja zadnja dva tjedna.

Građane je pozvao da se i dalje pridržavaju distance i slušaju upute onih koji su ih spasili, a to su, kazao je, naši liječnici i medicinske sestre i sustav javnoga zdravstva, a ne HDZ-ov stožer.

Član Savjeta za zdravstvo Joško Markić poručio je da se ne smije podleći pričama da je virus oslabio, da situacija nije loša i da će biti bolje. Do sada se pokazalo da svi oboljeli svoju težu kliničku sliku ispoljavaju u drugom tjednu bolesti tako da pretpostavljam da će nam tek tjedan ispred nas pokazati kakvo je stanje zaraženih i u kojem će smjeru infekcija dalje ići, upozorio je.

Potpredsjednik stranke Boris Lalovac izvijestio je da su u saborskom Odboru za financije dobili izvještaj Ministarstva financija da nije bilo nikakvih preraspodjela u proračunu, što znači da nije bilo dodatnog izdvajanja za zdravstvo.

S obzirom na preporuku da se nose zaštitne maske, Lalovac je apelirao da se najugroženijim građanima osiguraju maske i druga zaštitna oprema. Preko milijun građana živi u siromaštvu i preraspodjelom se moralo osigurati najugroženijim skupinama. Umirovljenicima 500 kuna za maske i dezinficijense na mirovine od dvije tisuće kuna je ogromni udar i koštat će ih više nego režije. Zato molimo Vladu da preraspodjelom osigura opremu najugroženijima sada kada je kriza opet eskalirala, to im moraju osigurati kako bi zaštitili svoje zdravlje, upozorio je Lalovac.

Kandidati Restart koalicije na svih deset izbornih listi dobili su preporuku da, u slučaju da su bili u kontaktu sa SDP-ovcem Adrijanom Friganovićem kojemu je potvrđena zaraza koronavirusom, odmah odu u samoizolaciju i jave se nadležnoj epidemiološkoj službi.