najmanje tri godine

Vujčić i Marić pojasnili što sve moramo proći do uvođenja eura: 'Pred Hrvatskom je još puno posla'

09.07.2019 u 06:19

Bionic
Reading

Ministar financija Zdravko Marić i guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić izrazili su u ponedjeljak zadovoljstvo zbog načina na koji je primljeno pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II)

Ministri članica 19 zemalja europodručja i Danske, zatim predsjednik Europske središnje banke i predstavnik guvernera danske centralne banke raspravljali su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu o hrvatskom pismu namjere. Po završetku sastanka ministri financija europodručja i Danske objavili su priopćenje u kojem 'pozdravljaju namjeru hrvatskih vlasti da uspostave elemente potrebne za uspješan ulazak u ERM II'.

Hrvatska je prije četiri dana uputila članicama europodručja, Danskoj i institucijama Europske unije pismo namjere o ulasku u Europski tečajni mehanizam (ERM II), čime je učinjen prvi formalni korak prema sudjelovanju u ERM II, koji prethodi uvođenju eura kao službene valute.

Uz pismo namjere, članicama i institucijama EU dostavljen je i Akcijski plan u kojemu su detaljno opisane reforme koje će Republika Hrvatska provesti prije ulaska u ERM II.

Ministar Marić je nakon sastanka u izjavi novinarima rekao da je pred Hrvatskom još puno posla kako bi uspješno završila proces ulaska u europodručje.

'Sve skupa nastojat ćemo finalizirati u idućih 12 mjeseci', rekao je Marić. I u priopćenju europodručja kaže se da bi ECB mogla dovršiti svoju sveobuhvatnu ocjenu ispunjavanja obveza koje je Hrvatska preuzela u pismu namjere za otprilike godinu dana. U slučaju pozitivne ocjene uslijedila bi odluka o primanju u ERM II, svojevrsnoj čekaonici za euro, u kojoj treba provesti minimalno dvije godine. To znači da bi Hrvatska mogla uvesti euro najranije za tri godine. Hrvatska bi istodobno s ulaskom u ERM II ušla i u Bankovnu uniju.

'Mi smo sada otvorili novu stranicu, novu epizodu vrlo važnu za Hrvatsku. Definirali smo uvjete, definirali smo kriterije i naše obveze i sve to jasno stoji pred nama i s naše strane ćemo učiniti sve da odradimo svoju zadaću", kaže Marić. Guverner Vujčić je ocijenio da je ovo 'značajan korak na putu prema euru'.

  • +11
Dan otvorenih vrata HNB-a Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

'To nije prvi korak, već smo ih napravili nekoliko, ali je jako značajan i to nam sada otvara put da u sljedećih 12 mjeseci ispunimo ono što smo u pismu naveli kao našu namjeru i što je prihvaćeno od naših europskih partnera', kaže Vujčić. Dodao je da će HNB sa svoje strane u prvom redu raditi na dva područja, jedno su makro-prudencijalne mjere, a drugo je bliska suradnja s ECB-om, što znači da će Hrvatska ulaskom u ERM II istodobno započeti blisku suradnju s ECB-om te u zajednički sustav nadzora banaka.

Zemlje kandidatkinje za euro moraju provesti u ERM II najmanje dvije godine, ali u dosadašnjoj praksi to je uvijek bilo puno dulje. Najmanje je u tom mehanizmu provela Slovenija, dvije i pol godine, a najdulje Litva 10, 5 godina.

Duljina boravka ovisi o ispunjavanju Maastrichtskih kriterija, koji uključuju niske kamatne stope, nisku inflaciju, deficit ispod tri posto, javni dug ispod 60 posto BDP-a ili ako je iznad toga mora biti u silaznom trendu. Hrvatska trenutačno ispunjava sve te uvjete osim minimalnog boravka u ERM II u trajanju od dvije godine. Sve zemlje članice EU-a imaju obvezu uvesti euro osim Velike Britanije i Danske, koju su davno tražile i dobile izuzeće. Danska sudjeluje u ERM II, zbog toga je i ministar financija te zemlje bio na sastanku s ostalim članicama europodručja.

Bugarska je još ranije poslala pismo namjere za ulazak u ERM II, a i Rumunjska je najavila da će to uskoro učiniti. Švedska je na referendumu 2003. odbila ulazak u eurozonu. Mađarska, Češka i Poljska su također izvan europodručja i zasad ne iskazuju namjeru uvođenja zajedničke valute.