HRVATSKA ZAJEDNICA ŽUPANIJA

Vučković u Križevcima: Isplatili smo županijama 54 milijuna kuna za sanaciju šteta od tuče

11.11.2022 u 17:41

Bionic
Reading

Financiranje izgradnje poljoprivredne infrastrukture i županijskih uprava za ceste te novčana pomoć za poljoprivrednike šest županija čije su kulture i objekti uništeni u nevremenu neke su od tema sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, održane u petak u Križevcima

Na sjednici je bila i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je rekla da je suradnja s predstavnicima hrvatskih županija iznimno važan uvjet za unaprjeđenje stanja u poljoprivredi i života u ruralnim područjima Hrvatske.

"Nedavno smo nakon izrađenih i odobrenih programa potpore koji se sufinanciraju i financiraju iz državnog proračuna isplatili županijama 54 milijuna kuna nadoknada za sanaciju šteta od tuče koja je u više navrata tijekom svibnja i lipnja uništila poljoprivredne kulture i objekte na područjima šest županija", rekla je ministrica Vučković.

Koprivničko-križevački župan i potpredsjednik Hrvatske zajednice županija Darko Koren istaknuo je važnost međužupanijske suradnje, posebice u rješavanju izazova na terenu s kojima se županije suočavaju.

„Kroz 2022. godinu poslali smo više od 40 mišljenja, uključili 72 službenika iz županijskog sustava u radna tijela resornih ministarstava, a preko 210 službenika uključeno je u radne skupine Hrvatske zajednice županija. Velik dio naših inicijativa ima odjeka u zakonskoj regulativi i sluha s nacionalne razine, i na tome ćemo nastaviti raditi“, rekao je Koren.

Predsjednik Hrvatske zajednice županija i brodsko-posavski župan Danijel Marušić predstavio je planove te zajednice za 2023. godinu, među kojima je nastavak rada na promicanju interesa lokalne i regionalne samouprave na nacionalnoj i europskoj razini.

Župani su upoznati kako je Europska komisija nedavno odobrila hrvatski Strateški plan zajedničke poljoprivredne politike od 2023. do 2027. godine, koji je ključan za raspolaganje novcem iz europskih poljoprivrednih fondova, na temelju kojega će na raspolaganju biti novih 3,8 milijarda eura za jačanje poljoprivredne proizvodnje, te da je Vlada podigla stopu nacionalnog doprinosa s 15 na 20 posto pa je tako povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura.

Na sjednici je prihvaćen i proračun za sljedeću godinu te načini financiranja Hrvatske zajednice županija.