ODGOVOR PROSVJEDNICIMA

Vučković o suzbijanju svinjske kuge: Mora se slušati struku i znanstvenike

29.10.2023 u 21:15

Bionic
Reading

Ministrica poljoprivrede Vučković izjavila je u nedjelju da država mora slušati veterinarsku struku i znanstvenike kada je riječ o suzbijanju bolesti kao što je afrička svinjska kuga, nakon što su uzgajivači zatražili dozvole za svinjokolje i obustavu eutanazije zdravih svinja

''Svaka država mora slušati savjete struke i znanosti kada suzbija jednu bolest koja ostavlja teške ekonomske i socijalne posljedice. Kao rijetko koja država smo odlučili pronaći način da svima, bez obzira na kategorije, nadoknadimo izgubljenu vrijednosti'', rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković u razgovoru za RTL Danas. S današnjim danom proknjiženo je 4471 potpora za 819 uzgajivača, dodala je.

Vučković je time odgovorila nezadovoljnim svinjogojcima koji su se ranije danas odazvali pozivu 'Stožera za obranu hrvatskog sela' i okupili na prosvjedu u Retkovcima, kod Vinkovaca. Od tamo su s 50-tak traktora krenuli prema Vinkovcima, gdje su na prosvjedu predstavili svoje zahtjeve Vladi i resornom ministarstvu.

Slavonski svinjogojci traže, između ostalog, dozvole za klanje svinja i preradu mesa u vlastitim dvorištima, zaustavljanje eutanazije zdravih svinja te ukidanje svih oblika kategorizacije objekata u svrhu držanja svinja.

Prihvaćanje posljednjeg zahtjeva bio bi, prema riječima ministrice poljoprivrede, ''strašan korak unazad''.

''Kategorizacija je jedan od najboljih poslova koji smo mogli napraviti i u posljednjih nekoliko godina. Imate vrlo mali postotak gospodarstava na kojima su eutanizirane svinje, a da su bila u kategoriji u kojoj se poštuje biosigurnost'', kazala je Vučković.

Što se statistike tiče, u Osječko-baranjskoj županiji je zbog afričke svinjske kuge uklonjeno oko 10 tisuća svinja iz 1000 objekata, dok će idućeg tjedna u Vukovarsko-srijemskoj županiji biti uklonjeno 1000 svinja iz 40 objekata.

  • +45
Prosvjed svinjogojaca u Vinkovcima zbog afričke svinjske kuge Izvor: Pixsell / Autor: Borna Jaksic/PIXSELL

Unatoč problemima s kojima su suočeni svinjogojci, ministrica ih je pozvala na poštivanje veterinarskih propisa.

''Ilegalni promet od samo jednog neodgovornog posjednika ili jedna situacija s prometom zaraženih svinja može nas vratiti dva do tri mjeseca unazad i uzrokovati štetu koja se mjeri u milijunima eura'', naglasila je.

Na gospodarstvima kod fizičkih i pravnih osoba trenutno se ne smije klati svinja iz zone ograničenje, ali je dopuštena prerada mesa od svinja koje nisu iz zone ograničenja, poručila je ministrica poljoprivrede.

HDZ: Razumijemo svinjogojce, ali pozivamo da slušaju veterinare, a ne 'nadriliječnike'

Vezano uz prosvjed svinjogojaca iz vukovarsko-srijemskog HDZ-a večeras su priopćili da razumiju svinjogojce koji se nose s posljedicama afričke svinjske kuge, no naglašavaju da je riječ o ozbiljnoj bolesti koja je pogodila i niz drugih zemalja, a za koju nema cjepiva ni lijeka.

  • +24
Farma svinja Sin ravnice Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

Ističu da Ministarstvo poljoprivrede u suzbijanju afričke svinjske poduzima mjere koje predlaže i podržava veterinarska struka.

Dosad je eutanazirano oko 2,5 posto ukupnog svinjskog fonda u Hrvatskoj, a da se mjere nisu poduzimale, znatno bi veći broj svinja morao biti eutanaziran, dodaju.

Napominju da je Vlada reagirala brzo i osigurala 30 milijuna eura za potpore svinjogojcima, za nadoknadu gubitaka i oporavka proizvodnje.

"Apeliramo i na poljoprivrednike i svinjogojce da slušaju što govori struka i znanost, a ne nekolicina ''nadriliječnika' iz Domovinskog pokreta i Suverenista, koji parazitiraju nad ovom krizom i žele politički profitirati. I danas su to pojedinci iz njihovih redova činili, nastojeći iskoristiti prosvjed svinjogojaca za potrebe vlastite predizborne kampanje", kažu iz županijskog HDZ-a.